Szegedi kutatásaira fordítja a dán Novo Nordisk Alapítvány elismerésével járó jutalmát Karikó Katalin

Szimpóziummá és új kutatási forrássá lesz a Szegedi Tudományegyetemen az idei Novo Nordisk-díj támogatásának Karikó Katalint illető része. Az SZTE alumnája és professzora április 1-jén amerikai és két németországi kutatótársával együtt vette át a Novo Nordisk Alapítvány elismerését – írja a Szegedi Tudományegyetem közleménye.

Az első mRNS-alapú Covid-19 vakcinához vezető felfedezéseiért és kitartó munkájáért a Novo Nordisk Alapítvány Karikó Katalinnak és kutatótársainak – Drew Weissmannak, Uğur Şahinnak és Özlem Türecinek – ítélte a Novo Nordisk-díjat. A 2021. szeptember 23-i közlemény szerint a tudósok úttörő szerepet játszottak az alapkutatásban és a SARS-CoV-2 vírus okozta pandémia megfékezéséhez hozzájáruló első oltóanyag kifejlesztésében.

Az európai orvosbiológiai kutatásokat ösztönző kitüntetéshez 5 millió dán korona (mintegy 248 millió forint) támogatás jár.

A jutalom 90 százaléka kutatási ösztöndíj, amelynek ráeső részét Karikó Katalin szegedi egyetemi kutatásaira költi. Az alapítvány további félmillió dán korona támogatást nyújt a négy díjazott tudós kutatási témájához kötődő nemzetközi tanácskozáshoz. Így a Karikó Katalin, az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről szimpóziumot is rendeznek Szegeden.

Szegedi egyetemi kutatásaira költi a 2022-es Novo Nordisk-díj reá eső részét Karikó Katalin.

Az SZTE kutatóprofesszora által vizsgált témakörökről és eredményekről a Szegedi Tudományegyetem szimpóziumot is rendez. A Novo-díjat először 1963-ban adták át, dán hozzájárulásként. 2020-ban kiterjesztették földrajzi hatályát, 2021-től európai támogatásként ítélik oda. A biokémikus már korábban bejelentette, hogy a svájci Jeantet-Collen-díjjal járó 150 ezer svájci frankos támogatásból is egykori egyetemén folyó kutatásokat finanszíroz.