Radnóti-estekkel jön a Café Radnóti az irodalmkedvelők számára

A Radnóti-estek elnevezést kapta az a beszélgetéssorozat, amelyet idén tavasszal – áprilisban és májusban – rendez meg az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara szerdánként, fél 6-tól, a Café Radnótiban. A négy alkalmon Zalán Tibor, Tverdota György, Solymosi Bálint és Szajbély Mihály mesélnek majd munkásságukról a kar nemrég nyílt, irodalmi tematikájú közösségi terében. Az esteken való részvétel mindenki számára ingyenes.

Idén tavasszal az SZTE BTK és kávézója, a Café Radnóti, egy különleges eseménysorozatra vár minden irodalomkedvelőt. A Radnóti-esteken, amely kapcsolódik az egyetem centenáriumi ünnepségsorozatához is, négy kiemelkedő személlyel ismerkedhet meg a közönség az irodalom világából – méghozzá nem is akárkikkel: olyan, ma már híres művészekkel, akiknek karrierje egykor Szegedről indult.

Az első, áprilisi alkalmon Zalán Tiborral, a JATE egykori magyar-orosz szakos hallgatójával beszélget majd Virág Zoltán a szegedi alumnus legújabb verseskötetéről. A következő estén Tverdota György irodalomtörténész érkezik a kávézóba és – a költő születésnapjára is emlékezve – mesél a fiatal József Attiláról, miközben a közönség arra is választ kaphat, hogy pontosan miért is kellett a bölcsészkar híres alumnusának elhagynia a szegedi egyetemet.

A májusi előadásokon Solymosi Bálint íróval, újságíróval találkozhatnak az érdeklődők, aki Szegeden töltött éveit idézi fel és legújabb verseskötetét mutatja be, végül a szegedi egyetem egyik ikonikus oktatójával, Szajbély Mihállyal beszélget Vojnics-Rogics Réka doktori hallgató
Janikovszky Éváról és az írónő helyi kötődéséről. A szegedi bölcsészkar beszélgetéssorozatának célja, hogy közelebb hozza az irodalmat és
költészetet a közönséghez, egyúttal teret adva a kortárs szerzők bemutatkozásának.

Az idei rendezvénysorozaton a Szegedi Tudományegyetem centenáriumához is kapcsolódva egykori bölcsészkari hallgatókat, ma már íróként vagy költőként tevékenykedő szerzőket hoznak el a kar közösségi terébe, aminek helyét Szeged kulturális térképén ezáltal is biztosítani kívánják. A Radnóti-estek részletes programja a következőképp alakul:

 • 2022. április 6, szerda, 17:30
  Zalán Tiborral (író, költő, dramaturg, drámaíró) beszélget Virág Zoltán (az SZTE BTK
  egyetemi docense)
 • 2022. április 20, szerda, 17:30
  Tverdota Györggyel (irodalomtörténész) beszélget Szilágyi Zsófia (az SZTE BTK általános
  és tudományos dékánhelyettese és egyetemi tanára)
 • 2022. május 4., szerda, 17:30
  Solymosi Bálinttal (író és újságíró) beszélget Füzi Péter (az SZTE BTK doktori hallgatója)
 • 2022. május 11., szerda, 17:30
  Szajbély Mihállyal (egyetemi tanár) beszélget Vojnics-Rogics Réka (az SZTE BTK doktori
  hallgatója)

A Radnóti-estek részletes programja az SZTE BTK honlapján ide kattintva elérhető.