Kötéllel akarhatták ellopni az Aradi téri turulszobrot, a rendőrség semmi erre utalót nem talált

Még augusztusban írtunk arról, hogy ismeretlen tettesek állítólag megrongálták az Aradi vértanúk terei Honvédemlékmű obeliszkjén álló, turulmadarat ábrázoló bronzszobrot. A rendőrség nem talált nyomot erre, a városgazdálkodás szerint valakik megpróbálhatták kötéllel lerántani a madarat – de hogy rongálás vagy lopás volt-e a cél, azt senki sem tudja.

A szobrot a környezetgazdálkodás vitte el, a rendőrség pedig akkor nyomozást indított az ügyben. Hogy mikor vitték el pontosan, azt nem tudni, de az biztos, hogy július közepén már hiányzott. A városháza sajtóosztálya akkor arról tájékoztatta a Szegedert, hogy ismeretlen(ek) rongálta(ák) meg a kérdésében említett obeliszk-emlékmű bronz turulját és posztamensét, ami miatt feljelentést is tett a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.

A kárt hárommillió forintra tették.

Most, 2022 márciusában vettük észre, hogy a szobor visszakerült, úgyhogy ismét írtunk a szegedi rendőrségnek, sikerült-e azóta lezárni az ügyet, amire azt válaszolták, hogy a Szegedi Rendőrkapitányság az eljárás során bűncselekményre utaló körülményt nem talált, így azt meg is szüntette.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Tehát a városgazdálkodás szerint megrongálták a szobrot, a rendőrség azonban nem talált semmilyen nyomot. Ezt követően megkerestük újból a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft.-t, hogy ez mégis hogyan lehet, amire azt válaszolta Makrai László ügyvezető igazgató, hogy szerintük a madár külső behatás miatt zuhant le, erre azonban közvetlen bizonyíték nincs. „Akár egy kötéllel leránthatták eltulajdonítási vagy rongálási céllal, bizonyíték nincs sem a rongálás mellett, sem ellen” – írta.

Arról is kérdeztük, hogy egészen pontosan milyen károk estek az egyébként az 1849. augusztus 5-én az Újszeged–szőregi csatában elesett honvédek emlékére emelt emlékműben, amire azt válaszolta Makrai, hogy a turul szárnyának a vége elhajlott, tört, ezt bronzrestaurátor állította helyre. A gránittalapzat, amin a turul áll, is megsérült, továbbá az emlékoszlop lábánál lévő kőtalapzat egyik gránit elemét is cserélni kellett. A javítás és helyreállítás teljes költsége közel 1 millió forint volt, amit a társaság biztosítási káreseményként kezel.

Az emlékművet 1896-ban, a Millennium évében állították az említett csatában elhunytak emlékére. A Köztérképen azt írják róla, hogy a kezdeményező a Honvéd Segélyező Egylet elnöke, Széll György volt. Az eredeti tervek szerint főalakként egy kardot emelő honvédalakot terveztek láncos oszlopokkal övezett magas oszlopon, fölötte magasodott volna a „nemzet géniusza”, védelmezve a honvédot. Nagyszabású emlékműve lett volna, de pénzhiány miatt erről le kellett mondani, és végül maradt a gránitoszlopon szárnyát kiterjesztő turulmadár.

A Millennium szegedi építészetéről annak 125. évfordulóján terjedelmes cikket közölt a Szegeder, ebben végigvettünk valamennyi jelentősebb, a Millenniumra felhúzott szegedi épületet és építményt, köztük a turulszobrot is – aminek éke az évfordulón is hiányzott helyéről.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretén belül a Telexen is megjelenik.