Mihálffy Béla szalagot vágva adta át a szegedi Florin új gyárkomplexumát

Csütörtökön zajlott a Florin Zrt. szegedi gyárkomplexumának sajtónyilvános átadása, amelyen Mihálffy Béla fideszes országgyűlési jelölt is részt vett, méghozzá György Lászlóval, az ITM államtitkárával vágta a szalagot.

A Magyar Multi Program lezárásának fontos állomása a Florin Zrt. szegedi gyárkomplexumának sajtónyilvános átadása. A beruházással egy nemzetközi szinten is versenyképes és jelentős modern termelőkapacitás valósult meg, amely a hazai piac biztonságos ellátása mellett képes nagy külföldi megrendelések teljesítésére is.

A helyszínen a Délmagyarország beszámolója szerint Barta Attila, a Florin Vegyipari és Kereskedelmi Zrt. cégvezetője elmondta, hogy a beruházás már korábban megvalósult, csupán mindig halogatniuk kellett az átadót, mert volt, hogy a koronavírus miatti lezárás jött közbe, volt, hogy egy óriásmegrendelés.

Erről mi is beszámoltunk korábban. Uniós támogatással több mint 700 millió forintból épített új üzemet és bővítette termelőkapacitását a szegedi Florin, akik több mint ötszázféle háztartási tisztítószert, testápolási terméket, valamint kórházi és lakossági fertőtlenítőt gyártanak. Ma már a belföldi mellett az exportpiacon is értékesítik termékeiket.

A 322 millió forint uniós támogatással létrejött beruházás során egy fertőtlenítő- és tisztítószereket, valamint kozmetikai termékeket gyártó üzem épült fel, és a cég termelőkapacitásának növelése érdekében új berendezéseket vásárolt. Az elmúlt időszak megnövekedett mennyiségi és minőségi igényeinek teljesítése érdekében a társaság – a pályázati forrás segítségével – 200 százalékkal bővítette kapacitását; ezzel biztosítja a saját és a bérgyártott termékek előállítását is.

Barta Attila azt is megemlítette: akkor jöttek rá, hogy a szegedi gyár az ország legnagyobb kézfertőtlenítő-gyártója, amikor beütött a járvány. Az ITM-től keresték fel őket, hogy felfuttassák a gyártást, ekkor rekord idő alatt húztak fel új gyártósort: „Megkérdezték, hány hónap alatt tudunk új gyártócsarnokot építeni és kiderült, hogy öt-hat hét alatt is lehet. Igaz, ebben a tempóban a tervezés csak alig előzte meg a kivitelezést. A gyártósorokat is nagyon gyorsan elkészítették nekünk” – emlékezett vissza a cégvezető.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a penicillint feltaláló Alexander Fleminget idézte: „A szerencse csak azokat látogatja meg, akik felkészültek a fogadására. A Florinnál volt fogadókészség és jó csapat is, éltek szerencséjükkel, hiszen a Magyar Multi Program még a járvány előtt indult” – mondta.

György László egyúttal azt is bejelentette, hogy 770 millió forintos támogatást kap a cég a közeljövőben az 1,5 milliárd forintos beruházásához. Ezzel együtt több mint 3 milliárd forint érkezett már a szegedi céghez, mivel három év alatt összesen 4 milliárd 760 milliós fejlesztést vittek véghez.

Fotó: Aradi Barna