Közösséget építettek technoval, és még nincs vége

Van egy szegedi csapat, akik az utóbbi időben meghatározó szereplővé váltak a dél-alföldi éjszakában, ezen belül is az elektronikus zenei térben. Az elmúlt három évben felrázták a helyi underground életet, és már számos nagyobb volumenű zenei rendezvény megszervezését tudhatják maguk mögött. Bors Péterrel, a Gather2gether alapítójával beszélgettünk.

A Gather2gether csapatot Bors – művésznevén PÆBO – és egy jóbarátja, Dobay Tamás hozta létre 2019-ben azért, mert Bors rengeteg elektronikus zenei eseményen járt, és elmondása szerint látott olyan pontokat egy-egy este folyamán, amiken azt gondolta, lehetne javítani, így barátaival közösen arra jutottak, hogy ők tudnának valami jobbat, esetleg mást elkezdeni a buliszervezés terén. Peti ezelőtt nem sokkal kezdett el DJ-ként is tevékenykedni, így méginkább adta magát a helyzet.

Első alkalommal szerettek volna egy olyan eseményt szervezni, amelyen a tág baráti társaságukból a lehető legtöbb ember vesz részt, szerettek volna kollektívan összegyűlni; a névválasztás ötlete is innen származott: let’s get together. Szerintük „ez egy tök király dolog, amit emberek tudnak csinálni, hogy

összeülnek és beszélgetnek, barátkoznak, ismerkednek, kapcsolatokat kötnek és ennek nagyon nagy értéke van.”

Hasonló szerveződés már létezett korábban Szegeden, ami Peti számára is példa volt, a Random Rave nevű eseménysorozat a WhiteboyZZ DJ-páros szervezésében meghatározó volt akkoriban. Ebből a csapatból Szemmári Ákos – jelenleg is aktív DJ, Szemmarly néven ismerhetik sokan a szegedi klubéletből – volt Peti „mentora”.

Fotó: Bánfi Dávid

Arra a kérdésünkre, hogy milyen kezdeti nehézségekkel kellett megküzdeniük, az volt a válasz, hogy talán az elején az események megszervezése, lebonyolítása és a technikai dolgok okoztak gondot, utána pedig inkább már az online felületeken való jelenlét fenntartásával birkóztak meg. Ketten voltak, és a klubok megkeresését, a velük való kommunikációt, tehát magát a szervezést Peti végezte egyedül. Most úgy tekint erre vissza, hogy ezek sem nehézségek, hanem kihívások voltak inkább, hiszen már akkor rendkívül élvezte ezeket csinálni. Az ezt követő időszakban pedig már a meghívott fellépőkkel alakították és fejlesztették a bulikat.

Kifejezett kezdeti céljuk az eddigieket leszámítva nem volt, csak hogy ők is és a közönség is jól érezze magát. Ennél sokkal komolyabban nem gondolták a szervezést vagy a jövőbeni terveket, viszont Peti azt kiemelte, hogy már ekkor is tudták azt, hogy ahhoz, hogy az emberek jól érezzék magukat, többet kapjanak az ő bulijuktól, ahhoz rengeteg dolgot kell nekik nyújtani és megvalósítani. A G2G első eseménye az akkor még Gin Tonic névre hallgató (ma már Sunder Club) éjszakai klubban volt 2019 májusában. Ezen a bulin körülbelül ötvenen vettek részt, nagyrészben az a baráti társaság, akikről beszélt nekünk Peti is. De megemlítette azt is, hogy különösen jó volt látni, hogy több társaság ért össze, új ismerettségek születtek.

Peti kiemeli a jelenleg futó kettő eseménysorozatukat, a G2G Invites-ot és a G2G Tribe-ot. Ezeket azért indították el többek között, mert a csapaton belül a DJ-k száma tíz főre nőtt, és így egy estén nem is tudnának mindannyian zenélni, valamint

a csapat bővülésével párhuzamosan a zenei irányzatok is specifikusabbak lettek.

A G2G Invites-sorozat keretében elsősorban – a nevéből adódóan is – kiadókat és külsős fellépőket hívnak meg, itt a hazai szcénára fókuszálnak. Egész kollektívákat is le szoktak hívni Szegedre, a következő bulira Budapest mellett Pécsről is érkeznek vendég fellépők. Szegedi viszonylatban is nagyobb eseménynek számított az a március elején megrendezett G2G Invites-buli, ahol az In Silence nevű, orosz és török nemzetiségű, de berlini és budapesti bázisú duóból az egyik DJ, Altay is szolgáltatott tört ütemeket. Az első külföldi fellépő volt a G2G és a helyet biztosító Sunder életében is.

További mérföldkőként emelte ki az Invites-sorozatuk első eseményét tavaly október 1-éről, ami a hódmezővásárhelyi Astra Music Clubban volt, ekkor másfél év után először tudott klubba eseményt szervezni a G2G. A kihagyás oka természetesen a világjárvány volt elsősorban, de a szegedi klubhelyzet is nehezítette őket. Jelen pillanatban Szegeden a Sunderrel hiánypótló hely nyílt, így javult az underground események szervezőinek helyzete. Az Astrában a RÉV.zrt csapata működött közre a G2G-el, és ez a buli nemcsak a kihagyás vagy a hódmezővásárhelyi megjelenés miatt volt mérföldkő, hanem mert a szervező csapatból ketten, a vásárhelyi Dávid és Barnabás ekkor kezdett el vizuális dekorációval foglalkozni.

Ezt azóta ők olyan szintre tudták emelni, hogy Distortur néven csinálnak vizuálokat különböző klubboknak egy-egy estére. Budapesti megkeresésük is volt már, a Flaschback nevű szórakozóhelyen csináltak egy alkalommal ilyen fajta dekorációt. Ez mindenféleképpen egy nagyobb előrelépés, hiszen Budapesten sokszor bejáratott vizuálosokkal dolgoznak a helyek és a fellépők. Tavaly nyáron első alkalommal egy többnapos nyári fesztivált is szervezett a csapat, ami az Arató névre hallgatott. Ez akkor annyira jól sikerült, hogy nyár végén megrendezték a második Aratót is,

jelen pillanatban pedig már a harmadikra folynak az előkészületek.

A G2G csapata jelen pillanatban tíz DJ-ből áll, akikből kettő a vizuállal is foglalkozik, Petinek a szervezésben még három fő segédkezik. Rajtuk kívül öt fő vesz még részt tevőlegesen egy esemény lebonyolításában. A négyfős szervezői mag alapvetően más és más területeken dolgozik a mindennapokban. Peti rendszerelemző egy budapesti informatikai cégnél, Dávid villanyszerelő, Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen tanul mechatronikai mérnöknek, Ottó pedig kékfényszűrős szemüvegeket árusít a saját webshopján keresztül. 

Fotó: Ar Ni

A közösség egy ötvenfős aktív maggal rendelkezi, akik általában a legtöbb bulira ellátogatnak, átlagban viszont a résztvevők száma meghaladja a száz embert is. Alapvetően tech house, deep house és techno stílusban szervez bulikat a G2G, a technon belül industrial, acid és oldschool a fő vonalak, de alkalomhoz illően olykor downtempo vagy ethno is megjelenik. Az Invites inkább a techno vonalán megy, míg a Tribe-sorozat a törzsek hangzásvilágára, afro és deep house-okra, lazább törzsi technok-ra épít.

Jellemzően néhány hónapos időtartamra terveznek előre programszervezés terén, és pillanatnyilag két nagyobb dologra fókuszálnak inkább. Az egyik egy Three Years of Gathering buli lesz, ami a csapat hároméves születésnapján, május 18-án várható Szegeden, ezt egy nagyobb szabású estének tervezik, a másik a már említett Arató fesztiváljuk harmadik alkalommal történő megrendezése július második hetében. Legközelebb a Sunder Clubban, április 1-jén találkozhatunk a G2G-vel egy back-two-back night-on, ami azt jelenti, hogy két DJ egyszerre játszik, egymásnak felváltva adják a pultot. Ezen az estén három back-two-back és kettő solo set lesz hallható. Pécsről, valamint Budapestről is hívtak fellépőket Petiék, aki szerint „bolondos” lesz az este, és várnak mindenkit, főleg azokat, akik még egyszer sem voltak Gather2gether bulin, és kíváncsiak, milyen ez a közösség.