Szijjártó Péter Szegeden jelentette be az újabb amerikai cég érkezését

A HTEC Group amerikai technológiai tanácsadó és fejlesztő vállalat 4,7 milliárd forintos beruházással több mint hatszáz munkahelyet hoz létre négy magyar városban jelentette be a tárca közleménye szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Szegeden.

Tudomásunk szerint kizárólag csak kormánypárti sajtót hívtak meg az eseményre, de mi is értesültünk arról egyéb forrásból, hogy valami készül. Az eseményen azonban nem tudtunk ott lenni. Mindenesetre a tárcavezető arról számolt be az MTI szerint, hogy

a San Francisco-i cég IT-központot hoz létre Budapesten, Szegeden, Debrecenben és Pécsen.

Az állam által 700 millió forinttal támogatott beruházással a vidéki helyszíneken egy-egy 120 fős, a fővárosban pedig egy 250 fős egységet állítanak fel a tervek szerint. Beszédében kiemelte, hogy a projekt jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok számára biztosítja nem pusztán a Magyarországon, hanem a vidéki nagyvárosokban maradás lehetőségét. Illetve rámutatott, hogy az ilyen típusú beruházások jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság dimenzióváltásához.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 21 százalékkal, hétmilliárd dollár fölé nőtt az Egyesült Államok és Magyarország között, ami új csúcsot jelent, ráadásul ebből a magyar export mintegy négymilliárd dollárt tett ki. Hozzátette: az amerikai vállalatok alkotják hazánkban a legnagyobb, Európai Unión kívüli beruházói közösséget, ezek 100105 ezer embernek adnak munkát.

Szijjártóék konvoja a Rádió88 stúdiója előtt 2022. március 29-én délelőtt

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Délmagyarország beszámolója szerint az ünnepségen David Schoch, a HTEC Group operatív igazgatója elmondta, cégük Közép-Európa 50 leggyorsabban növekvő vállalatának egyike, amely világszínvonalú mérnöki, kutatás-fejlesztési, tanácsadási, valamint terméktervezési és innovációs szolgáltatásokat nyújt számos iparágban, mint például a kiskereskedelem, szállítás, logisztika, orvostechnika, fintech és hi-tech területén.

Elárulta, tavaly júliusban érkeztek meg hazánkba, azóta zajlottak a fejlesztések Szegeden is.

A Híd utca 6. szám alatt megnyitott központban Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje arról beszélt, hogy a szegediek számára nagy öröm és büszkeség, hogy egy ilyen jelentős, innovatív és nagy jövő előtt álló társaság választotta a várost.

Megemlítette, hogy a cég megtapasztalja majd a nemzetközi tudományos ranglistákon egyre előkelőbb helyet elfoglaló 100 éves egyetemnek otthont adó városban, mekkora presztízzsel bír a tudás, a szorgalom és az értékteremtés, vagyis pont azok az értékek, amelyek a vállalat számára is kiemelkedő jelentőséggel bírnak.