Csak indonéz munkásokat találtak a Villeroy & Boch vásárhelyi gyárába

A szakszervezetek elfogadták a vállalatvezetés fizetésemelésekre vonatkozó ajánlatát a hódmezővásárhelyi szanitergyárban, ahová – mivel magyart nem találnak – indonéz munkavállalók érkeznek, hogy végre tudják hajtani a tervezett létszámbővítést – számolt be róla a Hódpress.

Mint azt a lap megtudta, az ukrán-orosz konfliktus miatt elhúzódtak az idei bértárgyalások a Villeroy & Boch Magyarország Kft.-nél. A tárgyalások második fordulója március 25-én, pénteken zajlott, de hétfőn a szakszervezetek már elfogadták a cégvezetés ajánlatát. Eszerint az egyes munkavállalóknak 12, valamint 914 százalék közötti, differenciált béremelés jár majd április elsejétől.

Fehér Erzsébet, a társaság kommunikációs vezetője a vásárhelyi önkormányzathoz kötődő lapnak elmondta, hogy a vásárhelyi gyártóhelyükön tervezett létszámbővítés jelenleg is folyamatban van. Mivel a helyi munkaerőpiac nem tudja kiszolgálni az igényeiket, így

közel 50 új munkatárs érkezik Indonéziából, akiknek az első csoportja már a betanulási időszakát tölti a vállalatnál.

Korábbi ágazati sajtóhírek arról szóltak, hogy vártnál is jobban, összességében mintegy 20 százalékkal, de egyes kategóriáknál közel 30 százalékkal is drágultak az építőanyagok, illetve az építkezések átlagos anyagköltsége. Január óta összességében mintegy 20 százalékkal nőtt, de egyes kategóriáknál az áremelkedés hamarosan eléri a 30 százalékot is. Ez Fehér szerint igencsak hátrányosan érinti a vállalatot, a Villeroy & Boch különböző intézkedésekkel próbálja tompítani ezeket.