2 ezer szegedi hagyott itt minket egyetlen év alatt

A kiköltözések továbbra is kulcsszerepet kapnak az országos, ezen belül a Csongrád-Csanád megyei lakáspiacon is – derül ki az ingatlan.com legújabb elemzéséből, amely bemutatja, hogy mely Csongrád-Csanád megyei településeken nőtt a legnagyobb mértékben a lakosok száma egy év alatt és ezzel párhuzamosan hogyan változott az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára a kínálati piacon. 

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az elemzést kommentálva azt mondta: 2021-ben is nagyon sokan választották Budapest és a nagyvárosok helyett a környékbeli településeket. A folyamatnak lendületet adott 2020-ban az úgynevezett karanténhatás, amelynek eredményeként számos család a városi lakásából kerttel, udvarral rendelkező házba költözött.

Ezeknek a kínálata az agglomerációs körzetekben tavaly szélesebb és megfizethetőbb volt szinte az egész országban. A hivatalos adatok szerint mind a 18 megyeszékhelyen csökkent a lakosok száma. Idén január elején összesen 1,648 millióan laktak a szóban forgó nagyvárosokban, több mint 21 ezer fővel – azaz 1 százalékkal – kevesebben, mint egy évvel korábban. A szakember hozzátette, figyelembe kell venni a lakosságszámok változásánál, hogy azt nemcsak a költözések, hanem

a természetes demográfiai események, a születések és halálozások is befolyásolják.

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos piacot nézve – 2021 és 2022 januárja között – Érd bővült a legnagyobb mértékben, a Budapest mellett lévő város lakossága 1445 fővel – 2,1 százalékkal – közel 72 ezresre nőtt. A népszerűség egyértelműen látszik a helyi ingatlanpiacon, hiszen az Érden eladásra kínált új és használt lakóingatlanok – lakások, sor-, iker- és családi házak – átlagos négyzetméterára idén február végén 717 ezer forint volt, ez pedig kiugró, 35 százalékos drágulást jelent az egy évvel korábbihoz képest. 

Az országos trendek a Csongrád-Csanád megyei piacon is jól láthatóak.

A megyeszékhelyen, Szegeden 1832 fővel csökkent a lakosok száma. Ezzel párhuzamosan több környékbeli település és üdülőkörzet növekedést könyvelhetett el. Fontos megjegyezni, hogy a nagyvárosokban a kiköltözések ellenére nem csökkentek az átlagos négyzetméterárak. Az eladó lakóingatlanokra azért továbbra is van kereslet. Szegeden az új és használt lakóingatlanok átlagos négyzetméterára 35 százalékkal 590 ezer forintra emelkedett” – tette hozzá Balogh László.

Forrás: ingatlan.com

A megyében például Szatymaz, Deszk, Sándorfalva, Tiszasziget, Mórahalom, Kiszombor lakosainak száma 32–97 fővel nőtt. Ezzel párhuzamosan az eladásra kínált lakóingatlanok átlagos négyzetméterára:

  • Szatymazon 61 százalékkal 358 ezer forintra,
  • Deszken 35 százalékkal 444 ezer forintra,
  • Sándorfalván 52 százalékkal 376 ezer forintra,
  • Tiszaszigeten 37 százalékkal 333 ezer forintra,
  • Mórahalmon 57 százalékkal 399 ezer forintra,
  • Kiszomboron 80 százalékkal 148 ezer forintra emelkedett.

Balogh László szerint az ingatlanpiacon látható év eleji mozgások alapján várhatóan folytatódhat a nagyvárosok vonzáskörzetében található települések lakáspiacának erősödése. A háborús helyzet miatt bekövetkező gazdasági és pénzügyi változások azonban jelentősen átalakíthatják a nagyvárosok lakáspiaci kilátásait.

A változások egyik lehetséges kimenetele lehet a befektetők részéről indított lakáseladási hullám,

ami az árak jelentős korrekcióját vagy csökkenését eredményezheti. A szakember úgy véli, a saját célra lakást vásárlók számára az állami és jegybanki támogatott hitelek, illetve a csok és falusi csok szerepe pedig jelentősen felértékelődhet.