Újraszervezték a pedagógussztrájkot: Szegeden a Deák az első

Mint azt megírtuk korábban, Búvópatak néven folytatódik a pedagógussztrájk, amelyhez térképet is készítettek a szakszervezetek. Ezzel az a céljuk, hogy a kormány által láthatatlanná tenni kívánt sztrájkot a továbbiakban is a felszínen tartsák. A hétfői, immáron újfajta sztrájk első szegedi tiltakozója a Deák Ferenc Gimnázium volt.

A pedagógusok szerint a kormány egyértelműen arra játszik, hogy kifáradnak, illetve nem lesz több pénzünk sztrájkolni. Ezért ők új taktikát választottak, így március 25-én megkezdték a koordinált sztrájkot. Ezzel az a céljuk, hogy fenntartsák a sztrájkot az ország minden részén, de mindezt úgy tegyék, hogy ne rokkanjanak bele anyagilag, valamint a feszültség és a téma fenntartása megvalósuljon.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a PSZ továbbá egy olyan oldalt hozott létre, ahol a sztrájkoló tanárok egy térkép segítségével tudják jelezni a csatlakozási szándékukat. A térképen előreláthatóan az is látható lesz, hogy hol terveznek sztrájkot a tanárok. Ez azért jó, mert kevesebb tanárnak kell részt vennie egyszerre a sztrájkban, mégis fenn tudják tartani. Tehát ha aznap valahol már sztrájkolnak egy településen – jelen esetben Szegeden a Deák Ferenc Gimnázium –, akkor azt más intézményben ne tegyék.

A sztrájkokat és a polgári engedetlenségeket tartalmazó, folyamatosan frissülő térképre március 25-én este kezdték felvinni az adatokat a Civil Közoktatási Platform segítségével.

A Telex információi szerint a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban a tiltakozók hétfőn délelőtt sajtótájékoztatót tartottak az iskola előtt. Erdélyi Eszter tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének megbízottja elmondta; hosszú, éjszakába nyúló megbeszélésen döntöttek a sztrájk mellett, amivel már a hetedik napja, március 16-a óta tiltakoznak. A munkabeszüntetésben most is betartják, hogy a végzős osztályok órái nem maradhatnak el az érettségi tárgyakból.

A fentebbi térkép szerint a Deák gimi 84 dolgozójából harminchatan sztrájkolnak, ők mind pedagógusok. Ezen felül 27-en szolidaritási nyilatkozatban közölték, hogy egyetértenek a tiltakozással, de most nem akarnak benne részt venni. Nem mások ellen, hanem a diákokért, és az oktatásért küzdenek – jelentette ki a sajtótájékoztatón Erdélyi Eszter, aki arról is beszélt, hogy a munkatársai magasan képzett tanárok.

Vannak köztük egyetemen is oktatók, és tudományos fokozattal rendelkezők, tankönyvek szerzői, több nyelven beszélők-tanítók és többdiplomások is. Nyugodtan megtehetnék, hogy elmennek máshova dolgozni, de ők tanítani akarnak, csak nem így, nem a jelenlegi körülmények között. A tanárok végül közösen elénekelték a „Miért félnénk…” refrénű dalt. A korábbi tiltakozásokról lentebb írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Elkezdődött a pedagógussztrájk: Szegeden a szakképző iskolák is részt vesznek benne

A közoktatásban dolgozók mint ismert, március 16-tól kezdődő határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, mert a kormányzattal nem tudtak semmiben sem megegyezni. Február 11-én a kormány rendeletben tiltotta meg a tanároknak, hogy március 16-án valós munkabeszüntetést tartsanak.