Újabb béremelés lesz a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetemen a fenntartóváltás lehetőséget teremtett a bérfejlesztésre, melynek fedezetét ettől az évtől kezdve, a teljesítményhez kötött finanszírozás biztosítja. Az új bérstruktúra fedezete tehát az egyetem által elért, indikátorokhoz is kötött teljesítmény írja az egyetem közleménye.

A béremelést az egyetem három ütemben valósította meg. Első lépésként, 2021 szeptemberétől 15%-os alapbéremelésben részesültek az egyetemen munkaviszonnyal rendelkezők. Második ütemben minden eddiginél nagyobb mértékű, oktatókat és kutatókat érintő fizetésemelés történt 2022 januárjától. Április elsejétől a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóinak fizetését is emeli, új bértábla alapján, átlagosan 15%-kal az egyetem.

Az oktatókat és kutatókat érintő korábbi intézkedés alapján az egyetemi tanárok alapilletménye legkevesebb 800 ezer, a tanársegédeké és a kollégiumi tanároké 380 ezer, a nyelvtanároké 450 ezer forintra emelkedett. Az idei április elsejével a funkcionális feladatokat ellátó munkavállalóknál alkalmazandó új bértábla három szempontot vesz figyelembe a bér megállapításánál:

  • életkor,
  • végzettség,
  • az SZTE munkavállalójaként eltöltött idő.

Ez a három összetevő nagyban befolyásolja, az adott munkavállaló alapbérét. Mint azt a közleményben írják, a növekedés mértéke összegyetemi szinten átlagosan 15%, egyes esetekben a legalacsonyabb alapbérű csoportoknál elérheti a 30%-ot is. Minimum 5%-os bérfejlesztésre minden érintett számíthat. A Szegedi Tudományegyetem értékeli a lojalitást is, hiszen akik régebb óta állnak folyamatos jogviszonyban az egyetemmel, azok részére a bértábla magasabb alapbért biztosít. Általánosságban elmondható, hogy

az alacsonyabb keresetűek esetében a növekmény arányaiban nagyobb lesz.

A közel 2500 funkcionális területen dolgozó közül azok esetében, akik jelenleg bruttó 200 ezer és 259 ezer forint között keresnek, az átlagos béremelkedés 30,78%-os lesz. Több mint 1000 munkavállaló fog átlagosan 21%-os béremelésben részesülni az egyetem szerint. Az új bértábla alapján az ezen a területen dolgozók havi rendszeres átlagos alapbére csaknem 340 ezer forint lesz. A Szegedi Tudományegyetemen a modellváltás előtti átlag 217 ezer forint alapilletményhez viszonyítva átlagosan több mint 50%-kal lesz magasabb az alapbér. Az érintett személyi kör átlagos jövedelme el fogja érni a bruttó 400 ezer forintot.

Az Egyetem feladatrendszere, versenyhelyzete és a fenntartó Kuratórium elvárása megköveteli azt, hogy az indikátorok teljesülését is elősegítő Teljesítményértékelési Rendszer kerüljön bevezetésre, ami további jövedelmet biztosít dolgozóinak. Emellett a minél sikeresebb pályázati aktivitás is lehetőséget teremt a bérek kiegészítésére.

Fentieken túl, visszamenőleg 2022. első negyedévére, további egyszeri juttatásként a március elsején érvényes bruttó rendszeres jövedelmük 15%-át megkapják azon funkcionális feladatot ellátó munkavállalók, akik 2021. augusztus 1-jétől, azaz a fenntartóváltás időpontjától folyamatos jogviszonyban állnak az egyetemmel. Ezzel az intézkedéssel visszamenőleg is érvényesíteni kívánja az Egyetem az év első három hónapjára a bérfejlesztést. Az egyszeri juttatás a márciusi bérrel kerül folyósításra.

Az új bérstruktúrák bevezetésével az SZTE célja, hogy ezzel biztosítson vonzó, inspiráló és kiszámítható életpálya-lehetőségeket a kollégáknak és azoknak a hallgatóknak, akik diplomájuk megszerzése után is a Szegedi Tudományegyetem aktív polgárai kívánnak maradni.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder