A világ legjobb húsát árulja a Famous Steakház (X)

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a “steakesegyház”-ként elhíresült Famous étterem a városban egyedülálló módon szárazérlelésbe kezdett, ráadásul a vendégtérben. Most ismét érdemes egy kicsit odafigyelni rájuk.

Aki egy kicsit jártasabb a steakek világában, tudja, mi az a wagyu. Ha lefordítjuk, egyszerűen csak japán szarvasmarhát jelent ez a kifejezés, de általában kiegészítik a japán származási tartomány nevével a marha megnevezését. Szakértők szerint jelenleg ez a világ legjobb minőségű húsa, ezáltal a legértékesebb marha a Földön.

Eredetvédett, tiszta vérvonalú, csak wagyu-felmenőkkel rendelkező szarvasmarhák csakis Japánból származhatnak. Szigorúan védik ezeket a hatalmas értékű állatokat. Sok helyen találkozunk ausztrál wagyuval, ami bizony már nem igazi, gyengébb húsú állattal keresztezett. Az extramárványos, csodálatosan puha húsa az állat életkörülményeinek köszönhető. Akár magunknak is elfogadnánk ezt az életmódot.

Fotó: Famous Steakház

Íme négy dolog, ami miatt ennyire kiemelkedően jó a wagyu-marha húsa:

Kis területű legelő
Elkerülve a marha feszes izmosodását, nincsenek monumentális területek, ahol mozoghatnak, ezzel is megfelelve a szigorú tartási előírásoknak.

Táplálkozás
A fajta igényeire optimalizált takarmányreceptúra következetes alkalmazásán alapul a művészien és egyenletesen márványos hús, gyönyörű színvilág, puha, porhanyós állag és egyedülálló zsírsavtartalom.

Stresszmentesség
A kontrollált és nyugalmas környezet is hozzájárul az egyenletesen, már-már művészi márványossághoz, ami jellemzi. A wagyu-húst egy arra kialakított bizottság sorolja be egy ötös skálán húsminőség, keresztmetszet és márványozottsági mérték alapján. Az A5 a legmagasabb szint, és a Famous is A5-ös rib eye-t kínál.

Masszázs és sör
Sokak szerint ez csak legenda, régebbi felvételek azonban vannak arról, ahogyan kézzel és gépekkel maszírozzák a marhákat Japánban, és óriási ballonokból sört itatnak velük. Nyilván ez is a húsuk kiváló minőségét hivatott szolgálni.

A Famous karácsony előtt jelentette be, hogy eredeti, A5-ös japán wagyuval kezd el dolgozni, amivel ismét betömött egy rést a régió gasztronómiai piacán.

Fotó: Famous Steakház

Számunkra egy óriási dolog volt, amikor megszületett a döntés és kialakult a logisztikai terv, hogyan kerülhet állandó kínálatba eredeti japán wagyuból rib eye steak. Mindig van a tarsolyunkban egy olyan étel, ami várólistán ül és a megfelelő pillanatban felkerül az étlapra, a wagyu is ilyen volt. Minden várakozásunkat felülmúlta az érdeklődés, amit kapott. Egy 4 kg-os darab volt az első adagunk Hokkaido tartományból, amit egy hét alatt lefoglaltak a vendégek és rendelhettük a következőt. Azóta is töretlenül kapja az egyébként nagyon is méltó figyelmet ez az étel” mondta el Mészáros-Ferkov Kitti, az étterem egyik vezetője.

Fotó: Famous Steakház

A 20 dkg-os szeletet érdemes ízlelgetni, szagolgatni, megfontoltan fogyasztani, hiszen nem minden nap eszik ilyesmit az ember. A wagyu steaket teljesen fűszerezetlenül sütik meg, minden vendég magának sózhatja vagy borsozhatja a tányérján.

Érdemes kipróbálni, mert élmény és örök emlék marad.