Pál József SZTE-s professzorként ajánlotta Bartók Csabát az áprilisi választásokra

Egy érdekes poszt jelent meg Bartók Csaba, a szegedi Fidesz elnökének és egyben az egyes számú szegedi országgyűlési választókerület fideszes jelöltjének oldalán. A legújabb típusú posztokban szerkesztett képeken idéznek olyan személyeket, akik Bartók Csabát személyesen is ismerik és ajánlják, mint képviselő az áprilisi választásokra. Csakhogy a Szegedi Tudományegyetem is bele van vonva a dologba.

Bartók Csaba első ajánlója nem más, mint Pál József az SZTE oktatójaként. Azzal ajánlja az egykori kézilabdázó Fidesz-elnököt, hogy alapvető személyiségjegye a közösségben való gondolkodás és a közösségért való cselekvés. Baráti nyitottsággal fordul mindenkihez, szívesen működik együtt bárkivel, ha a másik oldalról is tapasztalja a jó szándékot”. Itt nem is az a gond alapvetően, hogy nem igazak a fentiek, hanem az, hogy a képen

ki van emelve, hogy Pál József az SZTE professzoraként ajánlja Bartókot a választásokon,

ami felvet némi etikai kérdést. Pál József egyébként irodalomtörténész, az MTA doktora, valamint nem meglepő módon helyettes államtitkár is volt 1998 és 2000 között, valamint a szegedi Fidesz alelnöke. Egyébként pont ő volt az, aki a Fidesz szegedi alelnökeként 2019-ben arról írt a Magyar Nemzetben, hogy az egyetemi oktatók ne politizáljanak.

Pál József másik érdekes lépése az volt, amikor tavaly év elején megszavazták a Szegedi Tudományegyetem alapítványi fenntartásba történő szervezését, mondhatni zavaros körülmények közt. A bölcsészprofesszor, a szegedi Fidesz alelnöke a szavazás után közölte, hogy „hosszas mérlegelés után és kétségek között” úgy döntött, nem veszi figyelembe az általa képviselt bölcsészek akaratát az Egyetemi Doktori Tanács szenátusi küldöttjeként, és megszavazza az átalakítást, majd levélben lemondott.

Pál József ekkor azt írta a lemondásában Gyenge Zoltán bölcsészkari dékánnak, a doktori iskola vezetőjének: „Sokkal több előnnyel jár számunkra, ha kihasználjuk a most kínálkozó hatalmas lehetőséget, amely a szenátus mai (2021. január 30-ai) döntésével végül is reálissá válhat, mintha nem élünk vele.” 

2019-ben is számos botrány volt az önkormányzati választások körül azért, mert az egyetem vezetése körül többen is nyíltan támogatták az akkori névleg független jelöltet, Nemesi Pált, aki mögé egyébként teljes mellszélességgel felsorakozott a szegedi Fidesz is. Zakar Péter – aki fideszes vezetésű Csongrád Megyei Közgyűlés korábbi alelnöke is volt – a Délmagyarországban tett érdekes kijelentéseket:

„Szomorúan tapasztaljuk, hogy az önkormányzat évtizedek óta semmibe vesz minket. Még a városi naptárban sem kaptunk helyet. Mindenképp új városvezetésre van szükségünk! Lendületes pályára kell állítani Szegedet. Az államnak, a vallásnak és a városnak egységben kell állnia a sikerhez, de ebből az utóbbi elem hiányzik.”  A cikkre Szeged alpolgármestere indulatosan reagált. Zakar később tagadta a lapban megjelent mondatokat.

Ez ellen nyílt levélben tiltakoztak a Szegedi Tudományegyetem oktatói és kutatói. Szerintük az egyetem felső vezetőjeként nincs joga az intézmény nevében napi politikai ügyeket – ebben az esetben az önkormányzati választást – befolyásoló módon állást foglalni, fenti kijelentései szélsőségesen egyoldalúak, sértők és kirekesztők, és egyértelműen szemben állnak az Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzatával. Ezért etikai vizsgálatot követelnek Zakarral szemben.

Ezt Rovó László fejelte meg azzal később, hogy kiadott egy nyilatkozatot, miszerint „a jelenlegi kormányzat minden támogatást megad az Egyetem céljainak eléréséhez”, és szerinte a rektorhelyettes szavait szándékosan félreértelmezték és félremagyarázták. „Ahogyan eddig, úgy a jövőben sem engedjük, hogy a Szegedi Egyetemet bárki pártpolitizálásra használja fel. Az ügyet ezzel lezártnak tekintem– zárta.

Ennek ellenére a Délmagyarország hasábjain megjelent egy olyan nyilatkozata, hogy „egy a politikától független, de az üzleti életben, a piacon már gazdag tapasztalatot szerzett embernek kellene irányítania” Szegedet. „Az én szememben ilyen Nemesi Pál” – tette hozzá. Kicsit később június 17-én az MTVA Ma reggel című műsorában a Szegedi Tudományegyetem nevét felhasználva szintén Nemesi Pált ajánlotta Szeged polgármesterének az őszi önkormányzati választáson.

Történt olyan is, hogy egyes egyetemi oktatók kiálltak az akadémiai kutatóhálózat államosítása ellen. Rovó László erre válaszul kiadott nyilatkozatában azt írja többek között, hogy „a Szegedi Tudományegyetem rektoraként az egyetemen foglalkoztatott kollégák munkaidőn túli magánemberkénti politikai szerepvállalását – a politikai irányultságtól függetlenül – alkotmányosan rögzített alapjogként mindenkor tiszteletben tartom.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy az egyetem lelkiismereti, világnézeti és politikai semlegességének megőrzését a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa által is megerősítetten alapvető követelményként feltétel nékül érvenyesíteni kívánja. mint írja, „felhívom a figyelmet emellett arra, hogy az Egyetem szervezeti keretein kívül létrejövő szerveződések a Szegedi Tudományegyetem nevét engedély nélkül véleményük megerősítése céljából nem használhatják.”

Fotó: Bartók Csaba / Facebook