Orbán sajtófőnöke szerint a „baloldal” hazudik az uniós alapról, miközben nem is ugyanarról van szó

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke szerint a miniszterelnök kezdeményezésére nyílt meg az ukrán háború miatt az uniós alap, le is szidta a baloldalt, amiért hazudoznak. Azonban a hvg.hu arról ír, hogy keveredik a szezon a fazonnal.

300 millió euró uniós forrás nyílhat meg rövidesen Magyarország számára; Orbán Viktornak az Európai Bizottság elnökéhez címzett levele nyomán a testület lehetővé tette, hogy hazánk előleget kapjon az EU egyik újjáépítési alapjából nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Brüsszelben Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

Hozzátette: A baloldal uniós forrásokkal kapcsolatos hazugságainak ékes cáfolata, hogy kevesebb, mint egy hét után Orbán Viktor kezdeményezése beindította az Unió gépezetét, és a Bizottság a REACT-EU rendelet módosítására tett javaslatot. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy néhány hét múlva Magyarország számára mindenfajta előfeltétel nélkül 300 millió euró forrás nyílik meg ismertette a sajtófőnök.

Csakhogy a hvg.hu szerint, hogy Orbán Viktor a levelében az egy éve várt helyreállítási alap 2500 milliárdját ami kb. 7,2 milliárd euró kérte, illetve

igényt jelentett be a mintegy 3300 milliárd forintos helyreállítási kedvezményes hitelkeretre,

amelyet korábban elutasítottunk, nem pedig egy külön uniós alap megnyitását kérte a miniszterelnök. A lap megemlíti, hogy az Európai Bizottság szerdán jelentette be, hogyan fogják „védelmi, határigazgatási, humanitárius és egyéb akut válságkezelési feladatok” költségeit megtéríteni a tagállamoknak. Ennek azonban semmi köze Orbán leveléhez.