Szabó Bálint cége ellen feljelentést tettek Szegeden a baromfitermelők, költségvetési csalás gyanúja merülhet fel

Feljelentést tettek a Szegedi Járási Ügyészségen a közelmúltbeli mélykúti baromfiágazati demonstráció főszervezője, a szegedi Likvid Kontroll Kft. ellen, mert termelői állítások szerint a cég a tiltakozáson elért 1,9 milliárd forintos állami többlettámogatásból 10 százalékos „sikerdíjat” kért az érintett állattartóktól írja az Agrárszektor.hu.

Baromfitermelői körökből származó feljelentést nyújtottak be az Agrárszektor.hu információi szerint a Szegedi Járási Ügyészséghez a szegedi Likvid Kontroll Kft. ellen, amely a Bács-Kiskun megyei Mélykúton megtartott február elejei kacsa- és libatermelői demonstráció főszervezője volt. Saághy Flóra, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség helyettes szóvivője a portálnak megerősítette, hogy a cég, illetve Szabó Bálint ügyvezető bár álhírnek minősítette az ügyet, ellene március 18-án érkezett feljelentés, amelynek elbírálása jelenleg folyamatban van.

Gazdálkodói vélemények szerint jogtalan haszonszerzés és költségvetési csalás gyanúja merülhet fel.

Erről az ügyről mi is beszámoltunk annak idején:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szabó Bálinték sikerdíjért segítettek volna a hoppon maradt gazdáknak, mire az agrártárca leállította őket

Szabó Bálint sikerdíjat számított volna fel a termelőknek az elmaradt, tüntetéssel kikényszerített támogatások után – írta a hvg.hu. Szabó erről úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ez félreértés volt, a gazdák némelyike szeretett volna fizetni, csak ezt akarták hivatalossá tenni. Az agrártárca szerint viszont nincs szükség harmadik személyre.

Korábban azért tüntettek Mélykúton a gazdák, mert miután a madárinfluenza után felfutott az állatlétszám a víziszárnyas-szektorban, a víziszárnyas telepeiken nevelt állataik után járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét fizették ki a létszámhoz képest. Az agrártárcától is egy teljes stáb vonult ki az egyik tüntetésre a Bács megyei kisvárosba, hogy nyugtassák a kedélyeket. Itt Nagy István agrárminiszter bejelentette, legkésőbb két héten belül utalja a Magyar Államkincstár az elmaradt, összesen 1,9 milliárd forintot, amelynek kifizetését február végére és márciusra ütemezték be.

Szabó Bálint cége, a Likvid Kontroll Kft. az elmaradt támogatások igénylésére ajánlott segítséget. A hvg.hu nyomán úgy írtuk, hogy Szabó régi ismeretségben volt néhány termelővel, így keveredett a szervezésbe, amit saját elmondása szerint társadalmi szerepvállalásként bonyolított. Azonban több termelő is jelezte, hogy a cég munkatársai hívogatják telefonon és gyűjtik be az adatokat arról, hogy mennyi támogatás jár nekik, töltsék ki a papírokat, majd a cég adja be az igényeket a kormányhivatalokhoz.

Ennek fejében sikerdíjat számolnának fel, általában tíz százalékot kértek.

Szabó Bálint akkor azzal védekezett, hogy kollégái „vérszemet kaptak”, miután egy fillért nem kértek volna a termelőktől, ám többen közülük szerettek volna fizetni. Azt mondták nekik, hogy „csak sikerdíjért dolgozunk”, mert így hivatalos. A Baromfi Termék Tanács már korábban jelezte azonban, hogy automatikusan utalja az Államkincstár az elmaradt támogatásokat, az agrártárca pedig kiadott ki egy közleményt, hogy nincs szükség közvetítőre, harmadik személyre a kiutalásokhoz.

Az ügyről kérdeztük Szabó Bálintot is, ha megjön a válasz, arról beszámolunk.