Tizennyolc telemedicina alkalmazást fejlesztett az SZTE a partnercégekkel

A betegellátásban egyre nagyobb szerepet kapó digitalizáció állt a fókuszában annak az 5 éves projektnek, amely 2017-ben indult a Szegedi Tudományegyetem részvételével. Tizennyolc telemedicina alkalmazást fejlesztettek, angol és magyar nyelvű akadémiai kutatási eredményeket publikáltak és hosszútávon fenntartható, üzleti modelleket dolgoztak ki a konzorcium tagjai.

A telemedicina olyan infokommunikációs eszközzel támogatott diagnosztikus vagy terápiás-, távfelügyeleti eljárás, amelyben az egészségügyi szakszemélyzet szükségszerű beteg melletti jelenlétét online elektronikus kapcsolaton keresztül távolról pótolják. Tágabb értelemben az olyan esetek is a telemedicina tárgykörébe tartoznak, amikor egymástól távol tevékenykedő egészségügyi szakemberek cserélnek egészségügyi adatot egy adott személy jobb ellátása érdekében – ismertette Hoffmann Zoltán, a Tigra Kft. innovációs igazgatója. 

A Széchenyi 2020 Program keretében a Tigra Kft., mint konzorciumvezető mellett

  • a Szegedi Tudományegyetem,
  • az Óbudai Egyetem,
  • a Di-Care ZRt. és
  • az iCollWare Kft.,

mint konzorciumi tagok működtek közre. A projektben résztvevők együttesen, mintegy 74 százalékos, azaz 1,839 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával telemedicina alapú ellátási formák fenntartható megvalósítását támogató keretrendszer kialakítását és tesztelését valósították meg. A 2,5 milliárd forintos összköltségű együttműködés során 18 telemedicina alkalmazást fejlesztettek, több mint 200 ezer mérési adatot dolgoztak fel, emellett 600 orvosi mérőműszert, infokommunikációs eszközt használtak a kutatás során. A munkában 100 egészségügyi dolgozó végzett teszteket, méréseket, valamint ugyanennyi kutató elemezte az eredményeket és dolgozott a fejlesztéseken.

Fotó: Sahin-Tóth István / SZTE NKI

A 2017-ben indult projekt zárórendezvényét a Szegedi Tudományegyetemen tartották. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese az eseményen elmondta, hogy a pandémia egyértelműen bebizonyította, hogy a telemedicina fejlesztésének és kutatásának komoly létjogosultsága van. A projekt eredményei három területen jelentkeznek:

  • Akadémiai publikációk valósultak meg angol és magyar nyelven.
  • A hazai egészségügyi ágazat vezetői számára konkrét ajánlások készültek a telemedicina finanszírozását illetően.
  • Fenntartható, hosszútávon működtethető üzleti modellek születtek.

Csóka Ildikó, az SZTE stratégiai főigazgatója, az operatív menedzsment tagjaként arra világított rá, hogy társadalmi szempontból is nagyon fontos a digitális egészségügy kérdése, hiszen a legfontosabb a betegellátás színvonalának folyamatos fejlesztése. Hangsúlyozta, hogy akik ezen a területen dolgoznak, azoknak a betegek érdeke a legfőbb szempont. A Szegedi Tudományegyetemnek, mint felsőoktatási intézménynek és mint a régió központjának is biztosítania kell minden technikai feltételét, sőt ebben aktív és élenjáró szerepet kell vállalnia és vállal is.

Az SZTE öt kiválósági kutatási területe közül ez a projekt kettőt is magában foglalt: az orvosegészségtudományok területét és az IT fejlesztéseket kombinálta. A Szegedi Tudományegyetemen futó mentálhigiéniai állapot monitorozási projektje a napokban zárul. Az SZTE ezen felül alkalmazásokat dolgozott ki és orvosszakmai protokollok alapján meghatározott lépéssorozat mentén megvalósított pilot projekteket vitt végig.