Öt nyelven beszél, Mars-kolonizációs kutatásban vesz részt, az űrbe készül az SZTE-n tanuló Babócs Dóra

Mars-kolonizációt szimuláló kutatásban vesz részt, vadászpilótákat tesztelt, 5 nyelven beszél, az egészségtudományok mellett asztrofizikát is tanul Babócs Dóra. A Szegedi Tudományegyetem hatodéves medikusa repülő- és űrorvos szeretne lenni, a közelmúltban jelentkezett a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak, az elkövetkezendő egy hónapot, egy ösztöndíjnak köszönhetően, Los Angelesben tölti sebészeti gyakorlaton – áll az egyetem vele készített interjújában.

Babócs Dóra, a Szegedi Tudományegyetem hatodéves orvostanhallgatója arra is tudja a választ, hogy mit esznek majd a Mars-missziókon részt vevő asztronauták, hiszen részt vesz többek között egy olyan önkéntes kutatásban, amelyben Mars-missziókat szimulálnak a sivatagban. A feladatom angol nyelvű összefoglaló készítése azokból az anyagokból, amelyeket a szakemberek írnak a kutatás tapasztalatairól – magyarázta.

Gyermekkora óta vonzotta a csillagászat és az űrtudomány. A középiskolát a szegedi Eötvös József Gimnáziumban végezte, majd kémiából és biológiából emelt szintű érettségit tett. Szeretnék a társadalom hasznos tagja lenni és értékeset alkotni – fogalmazta meg hitvallását Babócs Dóra, aki az első orvos lesz családjában.

Szerinte a siker titka az, hogy az ember szeresse, amit csinál, hiszen ennél erősebb motivációt nem találhat a céljai eléréséhez.

Az övé az, hogy repülő- és űrorvos legyen, illetve sebész. Szakdolgozatát a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Kar Repülő- és Űrorvosi Tanszékén írta, ahol Grósz Andor tábornok lett a mentora és a tanszéken zajló kutatásokban is részt vehetett. Angol nyelvű háttéranyagokat gyűjt és fordít magyarra, egy a közeljövőben kiadni tervezett magyar nyelvű repülő- és űrorvostani tankönyvhöz, amelynek szerkesztése közben az ötleteit is hasznosították. Hipobárikus barokamrai méréseken vett részt, vagyis a repülő-és hajózóállomány személyzetét vizsgálta. Többek között vadászpilótákat tesztelt mentoraival.

Fotó: Bobkó Anna / SZTE NKI

„A HUNOR nevű magyar űrhajós programra is jelentkeztem. Én szerettem volna lenni az első magyar női űrhajós, de sajnos a részvétel felsőfokú diplomához kötött, ami nekem nem lesz meg majd csak a nyárra” – mondta. Nem adja fel, később is újra próbálkozik.

a közelmúltban jelentkezett – többek között – a NASA-hoz és a SpaceX-hez gyakornoknak.

„Harmadévben mindkét szemeszterben évfolyamelső voltam, a legmagasabb átlaggal. Ekkor figyelt fel rám Rovó László rektor úr, aki azóta is támogatja a tudományos előmenetelemet. Rektor úr és Grósz tábornok úr írta az ajánlóleveleimet” – árulta el Dóra, aki azért a sebészetet választotta szakterületéül, mert a NASA kutatásai szerint a Földön és a világűrben is minden 100 vészhelyzetből több mint a fele igényelhet sebészi beavatkozást.

„Az űrorvoslás multidiszciplináris terület. Előnyt jelent, ha több szakvizsgánk is van, ezért szeretnék a sebészetre és azon belül is a robotsebészetre specializálódni” – ismertette. A Szegedi Tudományegyetem mellett az angliai The Open University egyetem hallgatója is, ahol asztronómia és bolygótudományok szakon asztrofizikát is tanul, hogy ne „csak” az emberi testről tudjon mindent, hanem az űrben őt körülvevő környezetről is. A tapasztalatszerzést az Amerikai Egyesült Államokban folytatja a Szegedi Tudományegyetem hallgatója.

Az elkövetkező egy hónapot Los Angelesben tölti: a USC Keck School of Medicine ösztöndíjasaként sebészeti gyakorlaton vesz részt.

Az interjú további részében a hobbijáról, a testépítésről beszél, illetve arról, hogy miként tanult meg öt nyelvet – eddig. Arról is szó van, hogy a tudományos diákköri munkák is sok lehetőséggel kecsegtetnek. Dóra másod- illetve első asszisztensként vesz részt a műtétekben a mentorai felügyelete alatt. Még egy japán sebészeti tanulmányutat is leszerveztek neki. Az interjú ide kattintva olvasható.