A Belvárosi Mozi leadja a Menekülés című filmet, annak bevételét a menekülteknek adja

Március 24-én, csütörtökön 18 órától a három Oscar-díjra jelölt Menekülés című díjnyertes animáció megtekintésével támogathatjuk az Ukrajnából érkezett menekülteket a Belvárosi Moziban.

A Mozinet és a szegedi Belvárosi Mozi szervezésében megvalósuló jótékonysági vetítés teljes nettó árbevételét a Nemzetiségi Szövetségnek továbbítják. A támogatás összegét a Nemzetiségi Szövetség juttatja majd el a menekülteket segítő karitatív szervezeteknek.

Az Ukrajnában zajló háború fájdalmas aktualitást a Menekülés című filmnek. Főhőse az Afganisztánból még gyerekként elmenekült Amin, aki jelenleg sikeres egyetemi kutató Dániában és éppen házasságra készül a barátjával. Európába érkezésének igaz történetét azonban még senkinek sem mondta el, saját és családja tragédiáit, traumáit és titkait mélyen eltemette magában.

Az Afganisztánból Dániába vezető útról nemcsak azért nem beszél senkinek, mert nincsenek szavai az eseményekre és az érzéseire, hanem mert az őszintesége akár kitoloncolással járhat. Most, a kamera előtt mégis szembenéz a múlttal, hogy aztán valóban elkezdhesse új életét a párja oldalán. A Menekülés személyes és felemelő film az újrakezdésről, ami akkor sem lehetetlen, ha látszólag minden ellenünk dolgozik.

A Sundance Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének nagydíját elnyert dokumentumfilm az elmúlt évek egyik legkülönlegesebb alkotása: animációs dokumentumfilm, amely már számos filmfesztiválon elismerésben részesült, és három, látszólag ellentmondó kategóriában jelölték Oscar-díjra. Egyaránt esélyes legjobb dokumentumfilmként, legjobb animációs filmként és legjobb nemzetközi filmként is.