Ormándi Katalin: Azért fogunk dolgozni, hogy a lehető legjobban kiszolgáljuk a hallgatói igényeket (X)

Ormándi Katalin, az SZTE EHÖK elnöke a covid utáni szocializáció újjáépítését kifejezetten fontos napirendi pontnak tartja. Történelmi jelentőségű esemény volt a pandémia és az emberek egészsége szerinte a mentális színtéren is sokat sérült így teljes erőbedobással készülnek a Hallgatói Önkormányzatnál, hogy ismét egy erős közösség alakuljon ki az SZTE-n.

Milyen negatív hatással volt a koronavírus-járvány a hallgatói közösségi életre, mennyiben változtatta meg azt?

Két éve az online oktatásra való átállás olyan, soha nem várt helyzet elé állította a Hallgatói Önkormányzatot, amihez mind érdekképviseleti, mind közösségszervezési szempontból új megoldásokra volt szükség a hallgatói igények maximális kielégítése érdekében. 

A szociális élet beszűkülése minden tekintetben érintette a hallgatókat. Kihatással volt a baráti köreikre, a tanulócsoportok alakulására, a társas kapcsolatok kiépítése gyakorlatilag lehetetlenné vált.

Azt gondolom, hogy az online oktatás alatt tanulmányi szempontból nem, de szociális szempontból komoly hátrány érte a hallgatókat. Nekünk az volt a feladatunk, hogy ezt a hátrányt csökkentsük. 

Ezen nehézségek mellet milyen módon volt fenntartható a hallgatói szociális élet fejlesztése? 

Nagyon sokat gondolkoztunk azon, hogy hogyan tudjuk fenntartani azt a szocializációs fejlesztési struktúrát, amit az évek során kialakítottunk. 

Közös álláspontunk volt, hogy ugyan a szociális életet egy abszolút antiszociális helyzetben fejleszteni nem fogjuk tudni, azonban fontos, hogy minden lehetőséget megadjunk a hallgatóknak arra, hogy ne szeparálódjanak el társaiktól. A lehető legtöbb rendezvényünk átkerült az online térbe, amit pedig nem lehetett ily módon megvalósítani, ahelyett újakat találtunk ki. 

Kiemelkedően fontosnak tartottuk azt, hogy az aktuális kormányrendeletekhez igazítsuk a rendezvénystruktúránkat, és hogy az új lehetőségekről azonnal tájékoztassuk a hallgatókat. 

Most, hogy a kormányrendeletek megengedőbbé váltak, hogyan tervezi a Hallgatói Önkormányzat a hallgatói élet újraszervezését?

Nagy öröm számunkra, hogy visszatérhetünk a szokványos működésünkhöz, azonban fontos elmondanom, hogy az elmúlt néhány év okozta károkat sok idő lesz helyrehozni. Nem lesz elég lehetőséget teremteni a szórakozásra, olyan helyzetbe kell hozni a hallgatókat, ahol ki tudják alakítani azokat a baráti köröket, akikkel majd bulizni, szórakozni, moziba, színházba vagy kiállításra járnak. 

Ezeket az összetett szervezési feladatokat már elkezdtük az előző félévben, de a jogi környezet most tette lehetővé, hogy olyan volumenű szocializációs folyamatokat indítsunk el, amik felgyorsítják a helyreállítást. 

Március végén egy több száz fős Felezőbált szervezünk, májusban pedig két év kihagyás után végre újra a Szegedi Egyetemi Napokon bulizhatnak együtt az Egyetem hallgatói. 

Mik a tapasztalataitok, hogyan reagál a hallgatói közösség az egyetemi szociális élet újjáépülésére? 

A szociális életet sajnos nem lehet egyik pillanatról a másikra visszaállni. Jelenleg egyszerre vagyunk jelen az online térben és szervezünk jelenléti programokat. 

Vannak olyan, jól bevált online rendezvényeink, amiket lehetséges, hogy a teljes visszaállás után is megtartunk. 

Látszik, hogy a nagy igény a közös élményszerzésére. Az éjszakai zenés-táncos rendezvényeink közel teltházzal futnak, és a délutáni programjainkra is rekord mennyiségű jelentkező érkezik. 

A helyzetre való tekintettel a korábbinál jobban figyelünk a különböző rétegcsoportok megmozgatására és a kisebb várt érdeklődőt megmozgató rendezvények széles skáláját tárjuk a hallgatók elé. 

Terveztek-e még több nagyobb volumenű “visszatérő” eseményt, és ha igen, mi várható a Felező után? 

Természetesen a hagyományos, fesztiváljellegű rendezvényeinket a jövőben is megtartjuk. Mint már az előbb említettem, májusban az Egyetemi Napokkal köszönünk el a második félév szorgalmi időszakától. A Kari Részönkormányzatok nagy erőkkel szervezik a saját második féléves programjaikat, és nyáron kiemelt figyelmet fordítanak a Kari Gólyatáborokra. 

Az EHÖK az Összegyetemi Gólyatáborral, vagyis a Welcome Camppel köszönti majd a hallgatókat szeptemberben, a szorgalmi időszak első hetének végén. Decemberben pedig a tavalyi évben először megszervezett és nagy sikernek örvendő Christmas Camppel zárjuk az évet. 

Ezzel egyidőben a kari és összegyetemi bulik nem állnak meg, igyekszünk estéről estére újabb élményekhez juttatni hallgatóinkat. Mivel rengeteg ötletünk van kulturális programok terén, ott is várhatók meglepetések a következő tanévben. 

Hogy látod, kell-e a hallgatóknak attól félnie, hogy a covidjárvány ismételten megnehezíti a szociális életüket? 

Remélem nem. De persze biztosat nem tudok mondani. Azt azonban megígérhetem, hogy minden helyzetben azért fogunk dolgozni, hogy a lehető legjobban kiszolgáljuk a hallgatói igényeket. 

Milyen, hosszútávú elköteleződése van az SZTE EHÖK-nek a fiatalok közösségi életének megreformálására? 

Azt nem hiszem, hogy lehet megreformálásról beszélni. Nekünk az a dolgunk, hogy folyamatosan felmérjük a keletkezett igényeket, amik alapvetően meghatározzák azokat a hallgatói érdekeket, aminek a kiszolgálása a fő feladatunk. Ha újítani kell, mert a hallgatók ezt igénylik, akkor nem lehet kérdés, hogy nekünk igazodni kell az új helyzethez. A Hallgatói Önkormányzat hosszútávú feladata fenntartani a rendszer működését és a hallgatókért dolgozni minden körülmények között.