A napokban lett 1 éves Hanna, a karanténban született kétpúpú teve

Tavaly a karanténidőszak alatt több állatnál is örülhettek a család gyarapodásának. A csikóáldás a tevéknél volt a leglátványosabb, ugyanis pár héten belül 3 tevecsikó is született. Legelőször épp a tavalyi nemzeti ünnepen Hanna látta meg a napvilágot. Édesanyja, a szlovákiai Bajmóc állatkertjéből származó Kata, apja pedig a dortmundi származású Moha. Hanna igazi sztár lett az újranyitást követően, köszönhetően játékos és kíváncsi természetének.

A tevék, mint a legtöbb patás, fejletten születnek, pár óra alatt képesek lábra állni; Hannának ez is igen gyorsan ment, és másnap már szökdécselve várta gondozóit. Sajnos a nyár folyamán anyja egy betegségben elpusztult, de a többi nőstény oltalmába vette. A rövid gyámság után Hanna számára igazi egzotikumnak számító lakótársa lett az Európa részen, a medvék kifutója mellett; Bonifáccal, a vele szintén egykorú házi szamár csikóval költözött össze.

Mielőtt valaki megijedne, hogy furcsa keresztezés állt volna a terveik között, mindenkit megnyugtattak: a két állat szinte testvérként tekint egymásra.

Az összeköltözés oka pusztán annyi volt, hogy mindkét állattal külön gondozó foglalkozik, egyúttal megkezdődött az oktatás is a számukra. A vadaspark hosszútávú tervei között szerepel ugyanis az, hogy minkét állattal találkozhassanak a látogatók is közelről. Bonifác januárban, Hanna pedig a napokban ünnepelte első szülinapját, mindkettejükről méltóan megemlékeztek.

Bonifácot almával köszöntötték, Hannáról pedig az elmúlt év legjobb videóit és fotóit gyűjtötték össze a neves napon. De természetesen ő sem maradt le, gondozójától megkapta a finom születésnapi csemegéket.

Fotó: Szeged Zoo

Az állatkertekben a kétpúpú teve háziasított változatát tartják, amely nem is számít annyira egzotikusnak a Kárpát-medencében, mint gondolnánk. A Közép-Ázsiában kb. 4500 éve háziasított kétpúpú tevét már honfoglaló őseink is ismerték, de a török hódoltság időszakában is éltek hazánkban.

Bár sokan úgy vélik, hogy a kétpúpú tevék a forró trópusi sivatagokban élnek, valójában a mérsékelt égövi sivatagos, félsivatagos élőhelyről származnak, amelyet a forróság és rendkívüli hideg egyaránt jellemez. Jelenleg is élnek vadtevék szabadon, azonban súlyosan veszélyeztetettek, mindössze kisebb csapatai maradtak fenn a Góbi-sivatagban, számuk az ezret sem éri el.

A szegedi vadaspark a víz világnapjához kapcsolódóan új játékkal debütál március 20-án, a családi napon. Nyomozós játékukban mindenki nyomozó lehet, és felgöngyölíthet egy igazi állatcsempész hálózatot, és megmenthet egy vadon befogott majd elrabolt ködfoltos párduc kölyköt. A játékot egyedül és csapatban is lehet játszani, mindössze egy QR-kód beolvasására alkalmas telefonra van rá szükség.