Szeged városa hivatalosan is megemlékezett március 15-én

Miután a szegedi Fidesz letudta március 14-én a megemlékezést az 1848. március 15-ei események kapcsán, a mai nap Szegeden a város által szervezett megemlékezésről szólt. A zászlófelvonások és kszorúzások után a Klauzál téren mondott beszédet Szabó Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő, aki a szegedi egyes körzet jelöltje.

A város által szervezett, mondhatni hivatalos ünnepségsorozat több helyszínen is zajlott: Széchenyi tér, Dóm tér, Aradi Vértanúk tere, Klauzál tér. Mihálik Edvin Zöld város programért felelős tanácsnok a Dóm téren kezdett a Petőfi- illetve a Batthyány-szobornál, majd az Aradi Vértanúk terén a nemrég restaurált és helyrehozott emlékműnél rótta le tiszteletét. Petőfi Sándor szobránál a Dóm-téren a Vitézi rend is jelen volt.

A Szeged.hu önkormányzati lap beszámolója alapján a Széchenyi téren a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar adta meg az alaphangulatot, a Pavane táncegyüttes tagjai hozták a Himnusz éneklése alatt felhúzott nemzeti színű lobogót. Az eseményen jelen volt többek között Botka László polgármester, Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Kovács Tamás és Nagy Sándor alpolgármesterek, de sok helyi lakos és politikus is, utóbbiak érthető okokból szinte kizárólag baloldaliak.

Ezek után a rendezvény átköltözött a Klauzál térre, ahol egy színpad is fel volt állítva. Itt többek között a Szegedi Nemzeti Színház négy művésze adott elő kórus kíséretében. Az ünnepi műsor után következett Szabó Sándor beszéde.

Szabó Sándor beszédében szóba került természetesen a nem messze zajló orosz-ukrán háború is, ami kapcsán az áldozatokra való megemlékezésért egy perces néma csendet kért a résztvevőktől. 174 évvel ezelőtt elődeink életüket is készek voltak feláldozni az ország függetlenségéért, egy igazságosabb és egyenlőbb Magyarországért. 1848-ban a márciusi ifjak megelégelték, hogy elnyomásban és hazugságban kell élniük a saját hazájukban. Kezet nyújtottak egymásnak, hogy összefogjanak, és együtt foglalták pontokba legfőbb követeléseiket.

Sajnos meg kell állapítsuk, az 1848-as 12 pont most is olyan aktuális, mint akkor volt

– fejtette ki Szabó az 1848-as események és a jelen közötti párhuzamot, miközben szépen átvezette a beszédet a közelgő választások miatt egy kampánybeszéddé. Kitért arra, hogy akkor is olyan dolgokért küzdöttek, mint például a sajtószabadság és a cenzúra eltörlése, valamint nem akarták, hogy saját nemzetét eláruló kormánya legyen az országnak, amely természetesen áthallásos a mai politikai közegre vonatkozóan is.

„»Szegednek népe, nemzetem büszkesége, szegény elárúlt hazám oszlopa, mélyen megilletődve hajlok meg előtted.«

Kossuth Lajos 1848 októberében így szólította meg a szegedieket ezen a téren. Mert lenyűgözte őt az a lelkesedés, az a tűz, ahogyan a szegediek a forradalmat és a szabadságharcot éltették. Lenyűgözte őt a szegediek összetartozása és önfeláldozása. És ez nem is csoda, hiszen Szeged 174 évvel ezelőtt is a szabadság és az összefogás városa volt, és azt gondolom ma sincsen ez másképp – mondta az egybegyűlteknek.

Szerinte ma is a szegedieké az egyik legszolidárisabb közösség az országban, és ma is készen állnak megharcolni a városuk és az ország szabadságáért. Ezzel egyrészt a választások kimenetelére utalt, másrészt arra, hogy a migránsválság, vagy számos esemény során, jelen esetben az ukrán háborús menekülthullám miatt a város lakói adományokkal és társadalmi felelősségvállalással segítenek a rászorulókon.

A beszédet követően az ünneplők megkoszorúzták a Kossuth-szobrot:

  • Szeged önkormányzata nevében Botka László polgármester, Szabó Sándor országgyűlési képviselő, Martonosi Éva jegyző,
  • a Szegedi Tudományegyetem nevében Gellért Klára oktatási rektorhelyettes, Szakál Péter oktatási igazgató,
  • a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal nevében Mezei Róbert szegedi járási hivatalvezető-helyettes,
  • a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság és Szegedi Rendőrkapitányság képviseletében Harkai István ezredes, kapitányságvezető
  • koszorúzott, de tisztelgett a Kossuth-szobornál a Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnoksága,
  • valamint más pártok, és civil szervezetek is.

 Az ünnepség a Szózat közös éneklésével ért véget.