Egy vásárhelyi csapat végzett a harmadik helyen az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyén

Március 11-én zajlott a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntője, a járványhelyzetre való tekintettel idén is online formában. Az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőt a 2021/2022-es tanévben tizedik alkalommal szervezte meg a centenáriumát ünneplő Szegedi Tudományegyetem. A megmérettetést idén a debreceni Tóth Árpád Gimnázium csapat nyerte, tagjai: Emri Katalin Nóra, Szabó Kíra Viktória, Horváth Avarka.

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjében, Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja videóüzenetben köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, hogy a X. alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny jubilálásával belépett a jelentős hagyományokkal rendelkező egyetemi programok sorába. A döntőben a legjobb hat csapat mérte össze tudását a győzelemért. Ez a hat, különböző iskolát képviselő csapat bejegyezte nevét a verseny történetébe.

Az elmúlt évtizedben több mint 100 iskola, mintegy 1000 diákja vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága előtt tisztelgő vetélkedőn. Idén 42 csapat, 126 diákja jelentkezett. A fináléban a hat legjobb teljesítményt nyújtó szegedi, győri, hódmezővásárhelyi, orosházi, budapesti és a debreceni középiskolák csapatai mérhették össze tudásukat.

A versenytematika gerincét most is az elmúlt évszázadok tudománya és kultúrtörténeti szerepe alkotta. Ezt bizonyították a megoldandó feladatok is, amelyek a fizikára, kémiára és biológiára irányuló kérdéseket tartalmaztak. A fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Egyetem, tudomány és kultúrtörténeti vonatkozásai mellett nagy hangsúlyt fektetett Szent-Györgyi Albert munkásságára, valamint azokra a Nobel-díjasokra, akik 2016 és 2020 között orvosi-élettani, fizikai vagy kémiai Nobel-díjban részesültek.

A X. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díjazott helyezései:

 1. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium TÁG 10.1 nevű csapata: Emri Katalin Nóra, Szabó Kíra Viktória, Horváth Avarka; – felkészítő tanáruk: Gőz József
 2. A Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium Bigeneri nevű csapata: Stinner Roland, Horváth Lilla Zsófia, Gémesi Renáta; – felkészítő tanáruk: Kalydi György
 3. A hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium Cinege nevű csapata: Rárósi Luca, Molnár Marcell, Balog Gergely; – felkészítő tanáruk: Jóriné Csölle Henriett
 4. Az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium OTMG 1 nevű csapata: Alzubi Fatima, Frankó Réka, Varga Szilárd; – felkészítő tanáruk: Gabnai Edit
 5. A budapesti Városmajori Gimnázium CSKJ nevű csapata: Vincze Botond Dávid, Polgár Sándor Attila, Bodó Sándor; felkészítő tanáruk: Jánossyné Solt Anna
 6. A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola Griffmadarak nevű csapata: Deák Máté, Huszka Endre László, Szakonyi Marcell, felkészítő tanáruk: Csigér István.

A dobogós csapatok a tárgyjutalmak mellett pénznyereménnyel is gazdagodtak.

Az első helyezett csapat tagjai 100–100, a második 80–80, a harmadik csapat tagjai pedig 60–60 ezer forintos ösztöndíjat kaptak.

A Szegedi Tudományegyetem a nyertes csapat tagjai mellett fontosnak tartotta, hogy díjazza azokat a pedagógusokat is, akik sokszor szabadidejüket nem kímélve, évről-évre újabb és újabb csapatokat készítenek fel a versenyre. A legalább 5 éve lelkiismeretesen, a felkészítésen dolgozó tanárok: Csaláné Böngyik Edit; Csigér István; Földiné Reider Mónika; Gabnai Edit; Gőz József; Jánossyné Solt Anna; Jóriné Csölle Henriett; Máriás Ildikó; Mikulás Rolandné; Simon Tibor; Tanner György; Veszpréminé Sarusi Klára és Weiszkopfné Kövesközi Zsuzsa elismerő oklevélben és ajándékcsomagban részesültek.

A SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen külön elismerést kapott az a budapesti pedagógus is, aki csapataival a megmérettetés rendszeres résztvevője. Diákjai mindig kimagasló teljesítményt nyújtanak és már több alkalommal helyezést is elértek. A tehetséggondozás területén végzett, töretlenül lelkes, példamutató munkájáért és eredményességéért, mentortanári elismerésben részesülő pedagógus, Vetlényi Dávid, a Budapesti Baár-Madas Református Gimnázium tanára, 2015 óta vesz részt diákjaival a versenyen. 2017-ben csapatával meg is nyerte az összecsapást. A 2022-es tanulmányi versenyen az elismerő oklevél mellett 100 ezer forint pénzjutalmat és ajándékcsomagot kapott. 

Fotó: Samu Angelika / SZTE NKI

A tanulmányi versenyt a Szegedi Tudományegyetem által kijelölt szakmai bizottság irányította.

A zsűri tagjai:

 • Dux László, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézetének egyetemi tanára (elnök),
 • Wölfling János, az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport Szerves Kémiai Tanszékének, tanszékvezető egyetemi tanára és
 • Csupor Dezső, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézetének egyetemi docense.

A kérdéssorokat összeállította:

 • Siposné Musza Katalin, az SZTE TTIK Kémiai Intézet Szerves Kémiai Tanszék egyetemi tanársegédje;
 • Nagy Lászlóné Antal Erzsébet, az SZTE TTIK Biológia Intézet Biológiai Szakmódszertani Csoportjának adjunktusa;
 • Makra Péter, az SZTE SZAOK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet adjunktusa;
 • Boruzsné Bodnár Tünde, az SZTE SZAOK Biokémiai Intézetének tanügyigazgatási munkatársa.

A hagyomány folytatódik: a XI. SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kiírására júniusban kerül sor.

A tanulmányi verseny aranyfokozatú együttműködő partnere az Akadémiai Kiadó Zrt.;  a Diákhitel; a Medtronic és a Richter Gedeon Nyrt. Ezüst fokozatú együttműködő partnere az SZTE Press és a Bonduelle Central Europe Kft. Bronz fokozatú együttműködő partner a Hágeni Távegyetem. A verseny további támogatói a Pick Szeged Zrt. és a Maxim Könyvkiadó.

Fotó: Samu Angelika / SZTE NKI