A szegedi vadaspark első tavaszi szülötte egy guanakó csikó

Március elsején látta meg a napvilágot a vadaspark első tavaszi szülötte, egy guanakó csikó. A pár éve összeállt guanakóknál minden évben örvendhetünk annak, hogy egy-egy utóddal bővül a csapat. A már pár órásan talpra álló csikót a látogatók is megfigyelhetik a nagy marákkal közös kifutójában.

A Szegedi Vadasparkban mind a négy dél-amerikai teveféle látható, a veszélyeztetett vikunya, és háziasított formája, az alpaka éppúgy, mint a láma és őse, a guanakó. Kevesen tudják, hogy a tevefélék őshazája Észak-Amerika – ahol ma már nem élnek –; onnan terjedtek el Dél-Amerikában és Ázsiában, majd végül Észak-Afrikában is. Az összes fajukra jellemző, hogy rendkívül jól alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz, silány növényi táplálékkal, kevés vízzel is beérik.

A guanakó sem kivétel, ez a faj a magashegységi viszonyokhoz, az oxigénhiányos levegőhöz alkalmazkodott, egységnyi vérben a vörösvértest-száma négyszerese az emberének. A szőre is kiváló minőségű, csak közeli rokona, a vikunya szőrméjét értékelik magasabb minőségűnek. Belőle háziasították a lámát, a legnagyobb termetű Dél-Amerikában háziasított állatot. A Szegeden született hím guanakót a látogatók is megleshetik a pampa kifutóban.

Hosszabb távon ugyan új állatkertet fognak keresni neki, de ebben az évben még a vadaspark lesz az otthona.

Március 22-e 1993 óta a víz világnapja. A Szegedi Vadasparkban évek óta megemlékeznek e jeles dátumról – ilyenkor közösen gondolkodhatunk arról, mit jelent a mi, és a természet életében is a víz, miért fontos, hogy védjük a vizeinket. Víz nélkül nincs élet a Földön. A Föld 2/3-át víz borítja – a nagy része sós tengervíz és csak kis hányada édesvíz. Bolygónk népessége egyre gyarapszik, ezzel egyidejűleg nő a vízfogyasztás is. Sajnos ma is a Föld lakóinak 1/5-e vízhiányos területen él.

Évente mintegy 20 millió ember hal meg a nem megfelelő ivóvíz által okozott betegségekben. Mindannyiunk feladata tehát, hogy megvédjük vízkészleteinket. Ennek jegyében rendezik meg mindkét világnapi programjukat. Március 20-án, vasárnap várják a családokat érdekes programokkal 10 és 16 óra között, majd március 22-én óvodás és iskolás csoportoknak tartanak izgalmas természetbúvárkodást 9 és 14 óra között.

Több helyszínen várják a csoportokat: interaktív, élményközpontú, játékos mini foglalkozásokon vehetnek részt az ide látogatók a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály munkatársának közreműködésével.

Fotó: Szeged Zoo

Fotó: Szeged Zoo