Valós időben láthatjuk, hol van szabad parkolóhely a városban

Élesben is elindult a SASMob projekt keretében, a Griffsoft Informatikai Zrt. által fejlesztett legújabb mobilapplikáció, a Greenformers Parking. A projektről Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester, Majó-Petri Zoltán, az SZKT vezérigazgatója és a Griffsoft egyik fejlesztője tartott sajtótájékoztatót a Széchenyi téren.

A SASMob projekt célja, hogy innovatív közlekedésszervezési megoldásokkal  hozzájáruljon a szegediek fenntartható munkába járási szokásainak kialakításához, a feltételek javításához. Az elmúlt közel négy évben számos megoldás született, amelyek e célt szolgálták, ilyen például a Greenformers applikációk. Korábban már bemutatásra került a Greenformers Go online utastájékoztató, a Greenformers Help hibabejelentő, valamint a Greenformers to Work alkalmazások.

Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy ahogyan az egész világra jellemző, úgy Szegeden is évről évre egyre jelentősebb a személygépkocsit használók aránya. Ezt a tényt figyelembe véve a legújabb Greenformers mobilalkalmazás ezúttal az autósoknak kedvez. A Greenformers Parking célja a szegedi parkolási rendszer használatának megkönnyítése mobiltelefonon keresztül. Az applikáció segítségével könnyedén tájékozódhatunk a fizetős parkolózónákról, a mozgássérült parkolóhelyek elhelyezkedéséről, valamint akár parkolójegy vásárlásra is alkalmas a felület.

A térképen a parkolókat jelző P ikonok jelzik, hogy az adott terület mennyire telített, van-e szabad parkolóhely:

  • Fehér nincs információ.
  • Zöld sok szabad pakolóhely van.
  • Sárga közepesen telített parkolási terület.
  • Piros kevés szabad parkolóhely áll rendelkezésre.

A mobilalkalmazás a parkolóőrök és a parkolóautomaták által továbbított adatok segítségével képes információt nyújtani a Szegeden tapasztalható parkolási viszonyokra vonatkozóan. Jelenleg 30 percenként kerül frissítésre az adatbázis, ha viszont valamilyen okból kifolyólag nem áll rendelkezésre információ, úgy az algoritmus historikus adatokkal dolgozik.

Azonban könnyen felmerülhet a kérdés, vajon hogyan lehet összeegyeztetni az autósok parkolásának segítését és a SASMob projekt célkitűzésével? A válasz egyszerű: ha indulás előtt már csak az autósok fele ellenőrzi, hogy hol érdemes parkolni a városban, oda hogyan juthat el, akkor máris kevesebb károsanyag kerül a levegőbe, csökken a közlekedési dugók mértéke, kevesebbet időt töltenek majd az emberek vezetéssel.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder