Már lehet jelentkezni a Reök-palotában megrendezendő XIX. Táblaképfestészeti Biennáléra

Április 17-ig várják az alkotásokat a XIX. Táblaképfestészeti Biennáléra; a kortárs magyar festészetet reprezentáló tárlatot május 27-től rendezik meg a szegedi Reök-palotában közölte a Regionális Összművészeti Központ sajtóreferense az MTI-vel.

Kertész Lilla közölte, Szeged kulturális életének egyik legjelentősebb eseménye az országos tárlat, amely célja, hogy bemutassa a kortárs magyar törekvéseket, a hazai táblaképfestészetről átfogó és hiteles, stilárisan sokszínű képet nyújtson, a zsűri által kiválasztott művek bemutatásával. A kiállításra pályázó művészek április 17-ig nyújthatják be alkotásaikat. A szervezők olyan, kizárólag az elmúlt két évben készült műveket várnak, melyeket lehetőleg nem mutattak még be országos tárlaton.

Az országos képzőművészeti seregszemlék közül egyik elsőként 2018-ban a Táblaképfestészeti Biennálén vezették be, hogy a szabad beadásos rendszerben érkező művek közül a zsűri digitális rendszerben dönt arról, melyik festményeket mutatják be a szecessziós palotában. A jelentkezés ezúttal iswww.reok.hu honlapon létrehozott online felületen lehetséges, a műveket ábrázoló nagy felbontású fotó feltöltésével. A művész nevén és az alkotás címén kívül a mű méretét, készítésének évét, alaphordozóját, az alkalmazott technikát és a biztosítási értékét is meg kell adni az érvényes regisztrációhoz.

Nátyi Róbert, a REÖK vezető kurátora és a szervezők bíznak abban: idén járványügyi helyzet már lehetővé teszi, hogy a kétévente visszatérő tárlat anyagát ne csak online formában, hanem személyesen is láthassa a közönség. A szabad beadásos rendszer mellett hagyomány, hogy a legnevesebb magyar képzőművészeket, köztük a Reök-palotában rendszeresen kiállító alkotókat is meghívják az országos seregszemlére. A XIX. Táblaképfestészeti Biennálén a zsűri által kiválasztott képek mellett az ő alkotásaikkal is találkozhatnak az érdeklődők május 27. és július 17. között.

A Táblaképfestészeti Biennálét 1983 óta szervezik meg Szegeden. A kiállítás immár nyolcadik alkalommal rendezik a Reök-palotában, éves váltásban a Szegedi Nyári Tárlattal.