Tizennégy évet kapott Szegeden egy kábítószer-kereskedő, aki Norvégiában már 10 évet ült előtte

Jogerősen tizennégy év fegyházbüntetéssel sújtott szerdán a Szegedi Ítélőtábla egy férfit, aki 2018-ban társaival két alkalommal nagy mennyiségű kábítószert kísérelt meg Szerbiából Ausztriába eljuttatni, hogy azt ott értékesítse.

A táblabíróság az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az 58 éves férfit visszaesőként jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntettében mondták ki bűnösnek. A vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A vele együttműködő, szerbmagyar kettős állampolgárságú társát, a büntetlen előéletű másodrendű vádlottat a bíróság nyolc és fél év fegyházbüntetésre ítélte.

Az elsőrendű vádlott akit korábban kábítószerrel összefüggő bűncselekmény miatt Norvégiában már tíz év szabadságvesztésre ítéltek elhatározta, nagy mennyiségű marihuánát juttat el Szerbiából Ausztriába, hogy a drogot ott értékesítse. A kábítószert a társai által vezetett gépjárművekben rejtették el. A férfi által felügyelt szállítmányokat azonban a magyar, illetve a horvát hatóságok felfedezték.

A vádlott 2018 októberében ismét Magyarországra utazott úgy, hogy gépkocsijában nagyobb mennyiségű marihuána, valamint amfetamin volt elrejtve. A drogot azonban felfedezték, és tettenérését követően az elkövető ausztriai otthonában tartott házkutatáson szintén nagy mennyiségű marihuánát és a kábítószer adagolásához szükséges eszközöket foglaltak le.

A szakértői vélemény szerint a férfi által értékesítésre szánt kábítószer teljes hatóanyag-tartalma mintegy hússzorosa volt a jelentős mennyiség alsó határának. A másodrendű vádlott által vezetett autóban, az ásotthalmi közúti határátkelőhelyen megtalált szállítmány hatóanyag-tartalma pedig tízszerese volt ennek az értéknek.

Döntésével a táblabíróság helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletének a bűncselekmények minősítésére és a kiszabott büntetésekre vonatkozó részét.