Szó szerint felfordul a parkolási rend néhány belvárosi utcában

A Feketesas utcához hasonlóan ezentúl a Takaréktár, a Horváth Mihály és a Bocskai utcákon is tolatva kell leparkolni autóval a ferde parkolóhelyekre. Az ezeket jelző felfestést a napokban készítik.

Emlékezhetünk, hogy a Vörösmarty utcát és a Magyar Ede teret összekötő Feketesas utcán még 2017-ben változtatták meg a parkolási irányt, aminek következtében ott már nem orral előre kell leparkolni, hanem szépen betolatva. A közvélemény ezt természetesen vegyesen fogadta, a progresszívabb szemléletűek látták az előnyöket és asszimilálták az új rendet, míg szép számmal voltak olyanok is, akik szerint értelmetlen döntés született.

„A feleségemnek sem tetszik az új rendszer, pedig ő gyakorlott vezető, nem csoda, ha ügyetlenkednek a beállásnál, és így feltorlódik mögöttük a sor” – ezt az azóta elhunyt Rubinfalvi Sándor lakatosmester mondta a Délmagyarországnak, akinek az utcán volt műhelye. Szerinte a járdán babakocsit tolókra és gyalogosokra pöfögik a kipufogógázt az autók. „Meg fogjuk szokni, nincs ezzel semmi baj, amúgy sem szeretem, ha minden változásban a rosszat keresik az emberek” – mondta egy másik megszólaló.

Azóta eltelt több mint négy év, és most újra átalakítanak utcákat, rögtön hármat is. A Feketesas utcai változást annak idején kezdeményező Magyar Kerékpárosklub szegedi szervezete szerint ezért jobb az új rendszer:

  • nem kell vakon, más járművek takarásában kitolatni a forgalomba elinduláskor, a vezető sokkal hamarabb látja, jön-e valaki;
  • a csomagtartóból nem az úttesten állva kell kipakolni, vagy oda be, hanem a járdán, ami biztonságosabb mindenkinek.

Ezekben az utcákban hamarosan kerékpárral két irányba is lehet majd közlekedni egyébként.