Horgas Ádám lemond a Szegedi Szabadtéri vezetéséről értékrendbeli és nézetbeli különbségek miatt

Horgas Ádám négy sikeres évad után távozik a Szegedi Nemzeti Színház főrendezői posztjáról. A közönség.hu készített egy rövid interjút a rendezővel, amelyben a távozás okáról és a jövőbeni terveiről kérdezték.

Négy éve együtt pályáztak Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház főrendezője és prózai tagozatvezetője lett. Mint az interjúból kiderült,  irányításuk alatt elképesztően sikeres fordulatot vett a színház, melyet a nézők és a szakma is nagyra értékelt. Az 1984 című mű rendezése az ország minden pontjáról vonzza a közönséget. Jövő évadtól mégis lemond vezetői posztjáról. Horgas Ádám ezt azzal indokolta, hogy ez egy hosszabb folyamat eredménye. „Számomra nagyon fájdalmas, mert egy szerelem végét jelenti.

A vezetőségben értékrendbeli és nézetbeli különbségek jelentkeztek és ez már akadályozta a hatékony munkát.

Szerencsére ezeket sikerült békésen átbeszélni. Imádom a társulatot, a legjobbakat kívánom nekik és azt remélem, hogy a távozásom elősegíti azt a progresszív irányt, amit négy éve elkezdtünk.” Azt is megemlítik, hogy nemrég csatolták a Szegedi Szabadtérit a Nemzeti Színházhoz, amely az egyik legnézettebb intézmény az országban, a legjobb rendezőket sikerült meghívnia Horgas Ádámnak, így kívülről nézve nagyon furcsa, hogy elhagyja az intézményt.

Rákérdeztek, hogy a pandémia volt-e az egyik oka a távozásának, mire Horgas elmondta: „Nem gondolom. Legfeljebb annyiban, hogy felerősíti a meglévő problémákat. A siker fogalma nagyon szubjektíven értelmezhető. Kinek mi a siker? Nekem például az, ha egy álmom testet ölthet valamilyen formában. Legyen az előadás, vagy zene, kép” – fejtette ki. Az is előkerült, hogy egy szegedi fideszes politikus Facebook-posztja szerint felmondott, majd visszamondta a felmondását, de ezt ő tagadta: „Nem történt ilyen. Az érvényben lévő szerződésem soha nem mondtam fel. Ez ellenkezne az erkölcsi értékrendemmel.

Bejelentettem, hogy jövőre nem maradok; időben, hogy megtalálhassa a színház az utódomat, de az évadban természetesen továbbra is biztosítom a színház zavartalan működését.

Sajnálatos, hogy valaki álhírekkel politikai tőkét akar nyerni egy olyan történetből, aminek nincs köze a politikához” – mondta Horgas. Máshova sem kapott felkérést, de mint mondta, számára másodlagossá válik az egzisztenciális kérdés, ha csorbítva érzi az alkotói szabadságát. „Ezek a helyzetek megbetegítenek. Ilyenkor nem kell új ajánlat ahhoz, hogy odébbálljak” – tette hozzá. A portál rákérdezett az első szegedi rendezéseire, hogyan tovább a produkciókkal, mint például az 1984, a Szentivánéji álom, vagy a 39 lépcsőfok. Ezek közös sikerek voltak, nem egyedül értem el.

A színház egy társasjáték. Egyedül nem sokra mész. Ezt szeretem benne.

A jelenleg futó előadásaim sorsáról már az új vezetőség fog dönteni. Én nagyon örülök, ha esetleg továbbjátszásra méltónak találják” – árulta el. Horgas Ádám elmondta, megpróbálja újraépíteni a Szeged előtti szabadúszó életét. „Nagyon sok helyen dolgoztam. Mostanában színészbarát darabokat írok, mint például a legutóbbi bemutatóm az Én vagyok én, te vagy te. Nekem ez fontos szempont, talán azért, mert én is színészként kezdtem ezt a szakmát. Szemenyei Jani barátommal meg egy nagyszabású musicalt készítettünk a legendás Zoli bohóc, Hirsch Zoltán elképesztően drámai életéről. Ennek keressük a helyét. Nyitottan állok új kihívások elé” – zárta a jövőbeli terveiről. A teljes interjú elérhető ide kattintva.