Pénteken a Deák gimiben és a Madáchban is polgári engedetlenkednek a tanárok, nem lesz tanítás

Péntek reggel 7 óra 30 perctől a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanárai polgári engedetlenséget fognak elkövetni, nem fogják felvenni a munkát írja a Veritas Virtus Libertas közösségi oldalán. Mint írják, egy támogatói nyilatkozat is van a Deák Ferenc gimnáziumtól, amit bárki aláírhat, aki tud azonosulni az üggyel, ez ide kattintva elérhető. Továbbá a VVL megosztott egy eseményt arról, hogy március 16-án sztrájkot, illetve tüntetést szerveznek a szegedi Klauzál térre, erről itt írtunk bővebben.

Ezen kívül sztrájkot hirdettek a Szegedi Madách Imre Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is, így délig nem lesz tanítás. Darida Ádám, az intézmény egyik pedagógusa a Szeged365-höz eljuttatott levelében azt írja, hogy az elmúlt hetekben elkezdett polgári engedetlenségi akcióba a Madách tanárainak nagy része is csatlakozik a héten. Hozzátette: „meg szeretnénk mutatni, hogy a tanárok évtizedek óta egy több sebből vérző oktatási rendszerben ragadva próbálnak évről évre kimagasló teljesítményt nyújtani, mindezt úgy, hogy a megítélések igen negatívak velük szemben.”

Korábban beszámoltunk arról, hogy a szegedi Radnóti Miklós gimiben pénteken polgári elégedetlenségből február 25-én fél 2-ig nem tanítottak, hogy arra hívják fel a figyelmet: a sztrájk alapjog. Ők is rendelkeznek aláírásos listával, illetve van egy másik lista, amit a szülők írnak alá, ez itt érhető el. Azt írták előbbi nyilatkozatban, hogy mint a gimnázium volt diákjai, szolidaritást vállalnak egykori iskolájuk azon tanáraival, akik polgári engedetlenségi akcióba kezdenek. Támogatják őket abban, hogy a hazánk által aláírt nemzetközi egyezményeknek és az ország saját törvényeinek megfelelően élhessenek a sztrájk megszervezésének és az abban való részvételnek a jogával.