Elon Musk cégét megelőzve, a NASA érdeklődése mellett zajlanak Szegeden agykutatások

2016-ban indult kutatási projektet zárt le a Szegedi Tudományegyetem, amelyben forradalmi eredményeket ért el a Tamás Gábor és Barzó Pál professzorok által vezetett csoport. Többek között kimutatták, hogy az emberi agykéregben vannak olyan új, általuk felfedezett idegsejt típusok, amelyek a kísérleteknél használt állatokban nem fordulnak elő. Ezzel bizonyították, hogy bizonyos éppen ezeket az idegsejteket támadó betegségek esetében az állatkísérletek csak korlátozottan hatékonyak.

Az emberi agykérget sújtó pszichiátriai és neurológiai betegségek megértését és potenciális terápiáját csak korlátozottan lehet más fajokon végzett vizsgálatokra alapozni, amit az erre a területre bevezetett új hatásmechanizmusú gyógyszerek hiánya is alátámaszt. Az SZTE projektje jórészt olyan példa nélkül álló módszereken alapult, amelyek emberi agykérgi mintákon módszertani és elméleti szempontból egyedi lehetőséget nyújt a human agykéreg funkcionális és molekuláris jellemzésére.

Terveinket meghaladó minőségben sikerült saját fejlesztésű műszereink prototípusait elkészíteni és azokat kísérletes körülmények között emberi mintákon is tesztelni. Új tudományos eredményeink több, emberben és más fajokban ezidáig ismeretlen idegsejt típust tártak fel, amelyek közül egyet, a csipkebogyó sejteket részletesen is jellemeztük – monda el a projektzáró rendezvényen a kutatás egyik vezetője, Tamás Gábor, az SZTE biológus professzora.

A professzor hozzátette: Új, mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftveres mikroszkópiát és digitális PCR-re alkalmas mintagyűjtést kombináló módszert, illetve automatizált mikroszkópián és elektrofiziológiai méréseken alapuló rendszert fejlesztettünk, amely alkalmas számos sejttípusból álló szövetminták automatizált analízisére emberi mintákon is. Egy agykérgi gátló idegsejt típust, az úgynevezett neurogliaform sejteket a cukorbetegség kezelésében alkalmazott GLP-1 terápia célpontjaként azonosítottunk – zárta beszédét a rendezvényen Tamás Gábor porfesszor.

Elon Muskot is foglalkoztatja az emberi agy összetett működésének megértése. Cége 2023-ra tervezi az élő emberek agykérgébe ültethető elektródák kifejlesztését, amelyet az SZTE kutatói már megvalósítottak és alkalmazzák is a saját fejlesztésű eszközt, amely világviszonylatban is egyedülálló teljesítményre képes.

Az űrutazások során is felmerült már olyan, az asztronauták agyi működését érintő változást jelentő probléma, aminek megoldásában szintén hasznosak lehetnek a projekt eredményei, amelyet a NASA érdeklődése is megerősít. A projekt során a tudományterület legmagasabb színvonalú lapjaiban (Science, Nature) jelentek meg publikációk, amelyek világszerte széleskörű médiavisszhangot váltottak ki.