Ukrajna szegedi konzulátusa ételt, kötszereket és tábori ágyakat is vár felajánlóktól

Ukrajna Szegedi Tiszteletbeli Főkonzulátusa, a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Csongrád Megyei Ukránok Kulturális Egyesülete nevében sajtóközleményt küldtek nekünk, amelyben az itt élők segítségét kérik az oroszukrán konfliktus apropóján.

Mint írják, a Magyarországgal határos Ukrajnában háború dúl. Ukrán emberek kényszerülnek a hazájuk elhagyására. Elsősorban gyerekek, nők és idősek, családok ezreinek élete, egzisztenciája került teljes bizonytalanságba. A közlemény így szól:

Mi, a Szegeden élő ukránok, magyar barátainkhoz, ismerőseinkhez, a velünk szimpatizálókhoz és a békeszerető emberekhez fordulunk! Minden velünk, ukránokkal együttérző személy a szolidaritását egy gyertya vagy mécses meggyújtásával a Szegedi Dóm mellett található Holodomor emlékműnél tudja kifejezni. A Dóm szomszédságában, a Szolidaritás parkban található szobor, az 193233-as ukrajnai éhínség áldozatainak állít emléket, és ezáltal is méltó helyszín lehet az együttérzés kifejezésére.

Mindemellett szeretnének kézzel fogható segítséget is nyújtani a háború elszenvedőinek. Ukrajna Magyarországi Nagykövetségével, valamint a szegedi székhelyű Nemzetiségi Szövetséggel és a Szegedi Nemzetiségi Önkormányzatok Társulásával együttműködve kidolgozzák úgy a pénzbeli, mint a tárgyi adománygyűjtés azon módját, amely a felajánlásokat garantáltan célba juttatja. Ennek részleteit a szegedi Nemzetiségek Háza honlapján fogják meghirdetni és naprakészen tartani. A Nemzetiségek Házában hétfőtől csütörtökig 9 és 17 óra között, valamint pénteken 9 és 14 óra között az alábbi felajánlásokat fogadják köszönettel: 

  • Hőtartó takarók, hálózsákok, hálószőnyegek, plédek, matracok, esőköpenyek, párnák.
  • Tisztálkodószerek, fogkrémek és fogkefék, pelenkák, betétek, papírkendők, fertőtlenítőszerek, sebfertőtlenítő szesz, maszkok többszöri és egyszeri használatra.
  • Kötszerek, fertőtlenítő oldatok, sátrak, tábori ágyak, kályhák, üstök, mikroszálas törölközők, kemping étkészletek és eszközök.
  • Elemek, gyertyák, zseblámpák.
  • Étkezéshez: víz, instant ételek, szárított és aszalt gyümölcsök, dió, konzervek, tészta, valamint egyéb tartós és féltartós élelmiszerek.

Ezzel kapcsolatosan a felajánlók érdeklődni a 06 62 424 248-as telefonszámon, vagy a minority@t-online.hu e-mail címen tudnak.