Rekord mértékben nőttek a lakbérek az egyetemvárosokban, Szeged a középmezőnyben van

Sebességet váltott az albérletpiaci drágulás idén januárban, és megdőlt egy rekord áll az ingatlan.com elemzésében, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindex legújabb adatai mellett bemutatja azt is, milyen albérletárak jellemezték a kínálati piacon februárban.

Országos szinten 1,9 százalékkal nőttek a lakbérek, Budapesten 2,4 százalékos volt az emelkedés. „Ez gyorsulást jelent, decemberben ugyanis 0,6 és 0,4 százalékos volt a havi emelkedés. Éves szinten jelentősen nőttek az átlagos bérleti díjak, országos szinten 15,1 százalékkal, a fővárosban pedig 15,7 százalékkal. A kétszámjegyű növekedés a kereslet mellett az alacsony bázisnak is köszönhető, 2021 januárjában ugyanis mélyponton voltak az albérletárak, azt követően viszont folyamatos a drágulás” – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Közölte azt is, hogy a januári áremelkedés nyomán a KSH–ingatlan.com lakbérindex új csúcsot ért el. „A 2015-ös átlagokhoz képest 46,3 százalékkal voltak magasabban a bérleti díjak, amire eddig nem volt példa.

A rekord egyértelműen a fővároson kívüli egyetemvárosok drágulásának köszönhető, mivel a budapesti albérletárak még elmaradnak a covid-járvány előtti szinttől”

– tette hozzá a szakértő.

A fővároson kívüli piacon Veszprém, Debrecen, Székesfehérvár és Tatabánya állt a lista élén, a szóban forgó megyeszékhelyeken 127–130 ezer forint volt az átlagos bérleti díj. A középmezőnyben tartozott Győr, Szeged, Eger, Szombathely, Pécs, Kecskemét és Szolnok 100–120 ezer forinttal. A 100 ezer forintnál olcsóbban kínálták az albérleteket Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Kaposváron, Salgótarjánban és Szekszárdon, utóbbi városokban 70–90 ezer forintos ár volt a jellemző.

Az ingatlan.com adataiból kiderül, hogy februárban a fővárosban 150 ezer forint volt az átlagos bérleti díj, ez megegyezik az egy hónappal korábbival. A KSHingatlan.com lakbérindex 2022 januári kiadványa ide kattintva letölthető.  

Forrás: ingatlan.com