A tervek szerint novemberre megújul a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium műemlék épülete

Uniós támogatással 780 millió forintból felújítják a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium műemlék épületét tájékoztatta a beruházást koordináló BMSK Sport Nonprofit Kft. az MTI-t.

Már tavaly év végén is beszámoltunk róla, hogy energetikai felújítást kap a szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, a felújításról bővebben itt írtunk.

Az aktuális, MTI-nek küldött közlemény szerint a következő hónapokban megtörténik a főépület padlásfödém-szerkezetének utólagos hőszigetelése. Kicserélik a főépület és a tornacsarnok homlokzati nyílászáróit, valamint korszerűsítik a fűtési rendszert. Az iskola villamosenergia-igénye egy részének kielégítéséről a telepítendő napelemes rendszer gondoskodik majd. Csökken az épület üzemeltetésének energiaigénye a fejlesztés eredményeként, a számítások szerint a beruházásnak köszönhetően évente több mint 400 tonna szén-dioxid kibocsátása kerülhető el.

A kivitelezési munkák a tervek szerint novemberre fejeződnek be.

A Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium kétemeletes épülete Baumgarten Sándor tervei alapján 1898-ban készült el. Az épületben előbb fölsőbb leányiskola, majd a mai intézmény elődjeként a Magyar Királyi Főgimnázium működött. 192122-től a Kolozsvárról áttelepített Ferenc József Tudományegyetem használta, tíz éven át. Az ezt követően az épületbe visszatérő gimnáziumot előbb Klauzál Gábor reformkori politikusról, a Batthyány-kormány földművelés, ipar és kereskedelmi miniszteréről, majd 1950-től Radnóti Miklós költőről nevezték el. A gimnázium épületét Novák Péter 2001-es tervei alapján bővítették egy tornateremmel.