Stumpf István az SZTE-n járt és a modellváltásról adott elő hallgatóknak

„Középpontban a hallgatók” mottóval kötetlen beszélgetés formájában nyújtott tájékoztatást az Egyetem finanszírozói modellváltásáról, illetve annak a hallgatókra gyakorolt hatásáról Prof. Dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos február 22-én, kedden a Szegedi Tudományegyetemen.

A 21 modellváltó egyetemből a Szegedi Tudományegyetem a tizenhetedik, amelyre ellátogattam. A 17 egyetemen 680 hallgatóval találkoztam, akik közel 300 kérdést tettek fel. Az volt a célom, hogy visszajelzést kapjak arról, hogyan élik meg az intézmények a modellváltást – kezdte bevezető beszédében Stumpf István. A felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos arra hívta fel a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak figyelmét, hogy az egyetemi éveik azok, amelyeket a legszabadabban tudnak eltölteni.

Sosem lesz lehetőségük ekkora szabadságban élni és olyan tudást gyűjteni, amely a saját személyiségükhöz, igényükhöz képest a leginkább használható. Később a munka világa komoly kompromisszumokra késztet. A tudásért való harc kiélezett, de a tudástőke az egyetlen olyan tőketípus, ami a legkönnyebben konvertálható a piacon. Ezért érdemes befektetni a tudásba és ezért nem mindegy, hogyan működik az intézmény ahol, a hallgató tanul.

Stumpf István elmondta, hogy a modellváltás lehetővé tette az intézményi, szervezeti és tudományos autonómiának a kiszélesedését, nagyobb lehetőséget adott az egyetemeknek a belső erőforrások felszabadítására, a helyi társadalommal és üzleti szférával való kapcsolattartásra. „A modellváltás eszköz, az egyetemek versenyképességének, globális tudás szerző és átadó képességének, termelőképességének a megvalósításához. Az eredmény függ a kuratóriumoktól, az egyetem vezetésétől és a hallgatóktól. Egy év tapasztalatai alapján azt látom, hogy a modellváltás mára sikertörténet lett” – zárta a gondolatmenetet Stumpf.

A Szeged.hu hírportál szemlézése alapján a kormánybiztos azt mondta, hogy egy esetleges kormányváltás után nem tudni, új minisztériumi gazdája lenne-e az egyetemeknek, de szerinte most már kevesen kezdeményeznék, hogy visszaalakuljanak az intézmények a régi formába az alapítványiból. Az persze nem mellékes, hogy ez hogyan zajlana, milyen formában. Szajbély Mihály professzort említette, mint aki a legnagyobb ellenzője volt a modellváltásnak, mostanra azonban úgy gondolja, hogy jobb az alapítványi forma, mint egy csőlátású minisztérium. A teljes képhez azonban az is hozzátartozik, hogy Szajbély csupán személyi garanciára értette ezt Szabó Gábor prorektor személyében, ami viszont nem intézményi garancia, így továbbra is ki vannak ennek szolgáltatva.

Az eseményt nem követték olyan sokan online, de élőben sem: a beszámolók szerint a rektori hivatalban a Hallgatói Önkormányzat tagjai voltak többségben. Az esemény online is követhető volt, amelyet alább lehet visszanézni: