Megrogyott az egyik geotermikus kútfúró torony a Lomnici utcánál

A Délmagyarország számolt be arról lakossági jelzés alapján, hogy hétfőn a Lomnici utcában készülő geotermikus kút alatt beomlott a talaj. Kiderült, szerencsére nem történt komoly baleset, a javítást már megkezdték, a beruházást ez az eset nem hátráltatja lényegesen.

Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa-Kontakt Invest Kft. fúrási üzletág vezetője a lapnak azt mondta, egy tartóelem meghibásodása miatt mozdult meg kissé a fúrótorony. „Ilyen előfordul, de komoly következménye nem lett. Az első csőszakasz már stabilan, bebetonozva áll, így az nem sérült meg. A javítás miatt ugyan a kivitelezés pár napot csúszik majd, ennél nagyobb kár azonban nem keletkezett.”

A városban 28 ezer lakást és intézményt ellátó gázüzemű távfűtési rendszer működik. Az évente felhasznált 2728 millió köbméter gáz elégetése 5060 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár, ezzel a cég Szeged levegőjének legnagyobb szennyezője. Kilenc hőkörzetben, összesen 20,5 milliárd forintos beruházással építenek ki geotermikus fűtési rendszert, amely így – a reykjavíki után – Európa második legnagyobb ilyen létesítménye lesz.  A konzorciumban a Geo-Hőterm Kft., a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Kft. és a Szetáv Kft. van benne, a beruházás önrészét az előbbi két fél állja, ami az összköltség nagyjából 60 százaléka.

Mintegy felére csökken a cég gázfelhasználása és szén-dioxid-kibocsátása a projekt által. A fejlesztéssorozat végén a távfűtött lakások 95 százalékában részben geotermikus energia biztosítja a hőenergiát, illetve a használati melegvizet. Korábban már elkészült egy 2300, illetve 3300 lakást ellátó geotermikus rendszer az Odessza városrészben és Felsővároson, tavaly pedig befejezték az 5 ezer lakásos rókusi körzet, valamint az Északi városrész több mint 7 ezer lakást érintő környezetbarát fűtési rendszerének kialakítását.

A kép termszetesen nem a Lomnici utcai kútról készült, a fotó illusztráció.