Most kiderül, mennyire fideszes lap a Szegeder – Itt vannak első olvasói felmérésünk eredményei

Több mint háromszázan töltötték ki a januárban megjelent, első olvasói kérdőívünket, amelynek célja az volt, hogy jobban megismerjük közönségünket, és azt, milyen Szegedert szeretnétek olvasni. Most megosztunk néhány olyan tanulságot az eredményekből, amit mi is érdekesnek, meglepőnek vagy éppen viccesnek tartunk.

Az első, hogy úgy háromszor annyi kitöltés érkezett, mint azt előzetesen vártuk volna, és ezért külön hálásak vagyunk. A sok válaszadás mellett ráadásul több mint negyvenen írtak hosszabb-rövidebb megjegyzést is, amely néha csak egy rövid üzenet volt, sok esetben azonban részletesen kifejtett, építő jellegű kritika. Ezekről cikkünk végén részletesebben írunk.

Sok-sok szép szám

Ebben a cikkben nem fogjuk az összes kérdésre megosztani a választ, hiszen azok sokszor bizalmas információk, vagy olyanok, amelyek nem jó, ha kikerülnek, több adatot azonban megismertetünk veletek is. Az első ilyen a „Mennyire szereted a Szegedert?” kérdésre érkezett válaszok aránya.

Itt az az eredmény született, hogy a kitöltők 85,9%-a inkább jó érzéssel van felénk.

Persze ez nem reprezentatív mintán született eredmény, de így is büszkék vagyunk rá, és abban erősít minket, hogy az elmúlt években jó úton haladtunk.

A következő kérdés az volt, hogy olvasóink szerint merre húz a Szegeder politikailag: balra vagy jobbra, és azon belül mérsékelt, közép vagy szélső pozícióban foglal helyet. Érdekes, hogy a kitöltők 3,2%-a szerint a Szegeder egy szélsőjobbos sajtóorgánum, de alapvetően 25,1% szerint inkább húz jobbra, mint balra. Mellényünkre tűzzük ezt az eredményt.

65,4% választotta valamely középső értéket, ami jó jelzi, hogy az elmúlt években sikeresen dolgoztunk azon, hogy egy középen álló, minden oldalnak hangot adó újság legyünk.

Ebből az értékből 49,6% szerint mérsékelten baloldali, 15,8% szerint mésrékelteni jobboldali lap vagyunk.

Hasonló témájú kérdéssel folytatjuk, ahol arra voltunk kíváncsiak, hogy egészen pontosan mely politikai entitáshoz (legyen az párt vagy éppen önkormányzat) kötnek minket az emberek, esetleg biztosak-e abban, hogy függetlenek vagyunk.

A kitöltők 59,6%-a szerint a Szegeder független, 10,2% szerint a szegedi önkormányzathoz tartozik, 8,4% szerint a Fideszhez, 7,6% szerint pedig a Momentum Mozgalomhoz.

Erre az eredményre is büszkén tekintünk, hiszen amíg sokszor merül fel az az egyébként alaptalan „vád”, hogy mi a helyi Momentum pártlapja vagyunk, vagy bármilyen módon is kötődünk hozzájuk, addig a kérdőívet kitöltő több mint háromszáz fő szerint inkább állunk közelebb a kormánypárthoz. Ez utóbbin túlzottan nem vagyunk meglepve, hiszen a cikkek alatt született hozzászólásokban is gyakran kötnek minket a Fideszhez, amikor éppen a szegedi önkormányzatot kritizáljuk – amikor pedig fordítva, akkor azonnal Botka László újságjává avanzsálunk.

Ami még ennél az eredménynél is meglepőbb, az az, hogy a helyesírással és a nyelvi helyességgel az olvasók túlnyomó többsége meg van elégedve. Ez az a szempont, ahol magunk is elismerjük, bőven lenne hová fejlődni. 54,1% mondta azt, hogy elégedett (5) vagy nagyon elégedett (6) ezzel a szemponttal, de összességében 73% válaszolta, hogy inkább elégedett, mint sem.

Hörgő kommentelők, horoszkóp és dark mode

Volt lehetőség arra is, hogy akár hosszabban is kifejtsétek véleményeteket, lezárásként ezek közül szeretnénk néhányra reagálni. (A hosszabbaknál több esetben nem a teljes szöveget idézzük be.)

Felvetés: „Lehet, hogy tényleg nem a ti hibátok és megpróbáltok objektívak lenni, de szinte az összes cikk alatt hörögnek és acsarognak a korlátolt értelmű kommentelők.”
Válasz: Ez így van, de mi hiszünk a szólásszabadságban, és ezért soha senkit nem tiltunk el a kommenteléstől. Volt erről korábban egy belső szavazás, hogy változtassunk-e ezen a gyakorlaton, és tiltsuk-e azokat, akik vállalhatatlan módon nyilvánulnak meg. Az az eredmény született, hogy nem fogjuk, és inkább bízunk a többiekben, hogy ők helyreteszik, ha ilyen van.

Felvetés: „Tetszik a portál dizájnja, kellemes, jól olvasható, áttekinthető. Jó lenne egy mobil app”
Válasz: Nagy hangsúlyt fektettünk tavaly októberben indult új honlapunk fejlesztésekor a dizájnra, és itt is sok újdonsággal készülünk még. Bizonyos számú olvasó alatt azonban nem kifizetődő egy mobil applikáció fejlesztése és fenntartása. Mi kevés fejlesztővel rendelkezünk, velük inkább az új honlapunkat szeretnék tovább javítani, csinosítgatni, sok teendő van még itt.

Felvetés: „A cikkekhez fűzött kommentárok alapján nem vagytok objektívek. Helyenként cinikus a hozzáállásotok. Egyértelmű a Momentum melletti kiállásotok, ez kijön cikkekből, stb.”
Válasz: 
A Facebook-oldalunkon, a cikkek fölött megjelenő kis szövegek gyakran egyfajta ünezőfalként látnak el funkciót, és igen, sokszor viccelődünk itt, sokszor mellőzve az objektivitást. Ezt az egy részt fenntartjuk erre, a cikkekben próbálunk lehetőleg törekedni az objektivitás felé. Egy újságíró sem lehet 100%-ban objektív, hiszen mindenkinek van véleménye a világról, de a törekvés megvan részünkről. Számunkra nem egyértelmű a Momentum melletti kiállásunk, és talán ezt bizonyítja az is, hogy többen kötnek minket a Fideszhez, mint a Momentumhoz.

Felvetés: „Szeretlek titeket”
Válasz: 
Mi is téged. <3

Felvetés: Nagyon béna dolog, amikor olyan kép kerül fel, aminek semmi köze a cikk tartalmához
Válasz: 
Mivel nincs képünk Szeged összes sarkáról, szemetesládájáról vagy jegyautomatájáról, nagyon sok esetben illusztrációként egy régebbi fotót használunk fel. Ez bevett szokás a legtöbb sajtóterméknél, mi nem látunk benne semmi kivetnivalót.

Felvetés: „Ha van rá mód, támogathatná a weboldal a készülék színsémáját, a manapság elterjedt dark theme, sötét alapon világos megjelenésre gondolok.”
Válasz: 
Előkelő helyen szerepel ez a tennivalók listáján, de most egy kicsit még előkelőbb helyre került. Dolgozunk rajta, mert mi is elvakulunk, ha este nézünk fel a címlapra mondjuk. Kitartás, szemgolyók!

Felvetés: „A legtöbb cikket olvasva tényleg folyton az az érzésem, mintha semmi sem lenne jó, mindent burkoltan lehúztok”
Válasz: 
Ebben nincs szándékosság, de persze van olyan, hogy direkt lehúzunk valamit, ha azt indokoltnak tartjuk. A jövőben még jobban odafigyelünk azért, hogy ha lehúzás van, arra indok is legyen mindig. És törekszünk arra is, hogy fokozatosan több és több, pozitívabb hangvételű anyagunk jelenjen meg, hiszen bőven van mit magasztalni is a környéken.

Felvetés: „A szerzőkre kattintva lehessen látni, hogy melyik cikkeket írta. És legyen több Youtube videó! :)”
Válasz: 
Ez is tervben van, sőt, még jó terveink is vannak e téren! Videóból is tervezünk többet, de egy-egy anyagra nagyon sok erőforrást kell csoportosítani, amit nem mindig tudunk megvalósítani szűkös anyagi kereteink miatt.

Felvetés: „Örülök, hogy NINCS horoszkóp és egyéb ilyen tartalom, maradjon is így!”
Válasz: Ennek mi is felettébb örülünk.

Felvetés: Több véleménycikk kellene. Valami miatt vidéki újságokban nincs véleménykultúra. Erdélyben ennek óriási hagyománya van
Válasz: 
Levelét továbbítottuk az illetékes szerzőknek.