Három pettyes szarvas született a szegedi vadasparkban

A Szegedi Vadasparkba 2018-ban érkeztek az első pettyes szarvasok Csehországból, és már első évben szaporodtak – majd a rá következő években is. A szaporulatot utóbb más állatkertekbe helyezik át, de természetesen a téli szülötteket meg lehet tekinteni tavasszal és nyáron.

„Nem is szarvasok, hanem őzek!” – sokan mondják ezt a pettyes vagy más néven csitál szarvasok láttán, főleg abban az időszakban, mikor a bikák nem viselik éppen testméretükhöz képest tekintélyes nagyságú agancsukat. A pettyezettség valóban megtévesztő lehet, bár sokkal kifejezettebb az őzeknél és dámoknál is ennél az ázsiai szarvasfajnál, innen is kapták magyar nevüket. Ahogy semmi sem öncélú a természet világában, ez a mintázat sem esztétikai célokat szolgál, hanem segíti a rejtőzést, hiszen az erdők talajszintjére szórt napsugarakban érkezik a fény, így ez a foltosság jól jön.

Főleg a fiatal borjak számára, amelyek kevésbé erősek és gyorsak, így kiemelt célpontjai a ragadozóknak. A Vadasparkban idén született 3 pettyes szarvas borjúnak természetesen nincs ilyen félnivalója az erdei kifutóban. Ennek ellenére félénk állatok, így megriadva egyből összeverődnek a lehető legtávolabb a vélt vagy valós veszélyforrástól. Akik viszont nyugodtan, kevés zajt csapva szemlélődnek, egész közelről is megfigyelhetik a szarvascsaládot.

A pettyes szarvas eredetileg az indiai szubkontinensen él, beleértve a Himalája déli lejtőit és Srí Lankát is. A szépsége miatt világszerte számos helyre telepítették, Ausztráliától Európáig. Trópusi, szubtrópusi eredetüket mutatja, hogy

nincs náluk meghatározott párzási időszak, így akár tél közepén is születhetnek borjaik, ahogy ezt történt most Szegeden.

A viselkedésük megfelel a többi szarvasfélének, itt is a tehenekből és borjaikból állnak a csapatai, amelyekhez lazán kötődnek az egymással viaskodó bikák. A fiatal hímek úgynevezett agglegény csapatokba állnak össze, az idősebb bikák viszont magányosak.