VVL: Március 16-án ürítsük ki az egyetemet, állítsuk le egy napra a felsőoktatást!

Egésznapos munkabeszüntetéssel készülnek március 16-ra a magyarországi pedagógusok. Akár az is szóba kerülhet, hogy nem lesz gyerekfelügyelet sem mindenhol, ezt azonban a kormány új rendelete kaszálhatja el. A VVL most arra szólít fel, hogy aznap az egyetemisták be se menjenek óráikra.

Pénteken este a HVG szúrta ki, hogy a friss Magyar Közlönyben a kormány rendeletben szabta meg a veszélyhelyzeti rendkívüli jogalkotás keretében, hogyan kell megoldani a gyerekfelügyeletet, és milyen órákat kell megtartani.

Lényegében arról van szó, hogy mindamellett, hogy a sztrájk napján 7 és 16/17/18 órák között az iskolák/általános iskolák/óvodák esetében kötelező a felügyelet; minden csoportban, osztályban rendelkezésre kell állnia legalább egy, szakképesítéssel rendelkező pedagógusnak, kollégiumi nevelőnek, oktatónak vagy pedagógiai asszisztensnek.

Ugyanúgy kell biztosítani az étkeztetést, a kollégiumokban az ellátást, délelőtt és délután pedig egy-egy óra „szabad levegőn való tartózkodást”. Az érettségiző középiskolai osztályokban meg kell tartani minden vizsgaszabályzat szerinti felkészítési órát a kötelező érettségi tárgyakból.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete minderre úgy reagált, hogy

„a rendelet gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot az oktatási intézményekben”.

Szombaton a szegedi egyetemistákból álló Veritas Virtus Libertas közölte azt, hogy amennyiben a tanároknak nem engedik a rendes sztrájkot, akkor majd a diákok fognak hiányozni, legalábbis az egyetemistáktól ezt kérik Szegeden és az országban.

„A munkakörülményeik javítása és a béreik rendezése érdekében fellépő tanárokat múlt századi eszközökkel kényszerítik alkotmányos jogaik felhagyására. A magyar felsőoktatás múlt évben megtanulhatta, hogy mit ér az adott szó és mit jelent a “párbeszéd” a kormányzati politikában. Akkor számos fórumon, szóban és tettben velünk volt a pedagógus társadalom jelentős része. Most a mi helyünk van mellettük” – írták a Facebookon.

Március 16-án az egyetemisták áldozzanak be egy hiányzást a VVL szerint, „ürítsük ki az egyetemet”, illetve hogy „ha a közoktatásban az ott dolgozók nem élhetnek munkajogaikkal, állítsuk le egy napra a felsőoktatást!”