Egy mesterségesintelligencia-kutatási programra is nyert 1,2 milliárd forintot az SZTE

A mesterségesintelligencia-modellek megbízhatóságát vizsgáló, négyéves kutatási program indult az Innovációs és Technológiai Minisztérium 1,2 milliárd forintos támogatásával a Szegedi Tudományegyetemen tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az SZTE-n 2018-ban alakult meg a szoftvermérnöki, az adatok feldolgozásával kapcsolatos, illetve alkalmazásspecifikus a többi közt közlekedésszervezési, egészségügyi vagy geoinformatikai feladatokat végző Smart Rendszerek Kutatóintézet 12 csoport bevonásával. A szakterület sajátosságai miatt a kutatás-fejlesztés során szoros az együttműködés az ipari partnerekkel, így az SZTE szakemberei olyan vállalkozások munkatársaival dolgoznak együtt mint a Samsung, az Intel és az ARM.

A korábbi eredményekre építő projekt egyik fókuszterülete a napjainkban nagyon sok helyen alkalmazott mélytanulási modellek megbízhatósági problémáinak vizsgálata. Ígéretes kutatási irány annak elemzése is, hogy a hagyományos szoftverminőség-biztosító és tesztelési módszerek adaptálhatók-e mesterségesintelligencia-modellekre.

Az SZTE kutatócsoportjai vizsgálják azt is, miként tudják a mesterséges intelligenciát biztonságosan és hatékonyan használni a különböző smart megoldásokban olyan alkalmazási területeken, mint a telemedicina, az okos városok, a különböző képfeldolgozási feladatok, illetve mobil robotikai megoldások vagy a szoftverkarbantartás és -tesztelés.

A kutatóintézet dolgozói eddig több száz cikket publikáltak több mint harminc külföldi egyetemmel együttműködve , ezek túlnyomó többsége az adott terület nemzetközileg elismert fórumain jelent meg. A pályázat fontos célkitűzése az eddig is erős hazai és nemzetközi tudományos és ipari kapcsolatok elmélyítése.