A vízilabdát hozzák az új szegedi uszodába a vizes vébé során

Június 18. és július 3. között Budapest, Debrecen, Sopron és Szeged lesz a házigazdája a FINA vb-nek, erről állapodott meg a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) a Magyar Úszó Szövetséggel, illetve a magyar kormánnyal – írja közleményében az úszószövetség. A FINA Bureau hétfő reggel rendkívüli, 7.30-kor kezdődött ülésén egyhangú szavazással hagyta jóvá a 2022-es vb megrendezését.

A programban ezúttal öt sportág szerepel, kivételesen az úszóviadallal indul az esemény, az első héten még műúszó-számokra és a vízilabdázók csoportmérkőzéseire kerül sor, míg a második héten következnek a műugró- és nyíltvízi úszó-versenyek, valamint a pólótorna egyenes kieséses szakasza.

A világbajnokság ezúttal csakis a meglévő létesítményekben zajlik majd: az úszás és a műugrás a Duna Arénában, a műúszás a margitszigeti Széchy-uszodában, a vízilabda a Hajós ötvenese mellett ellátogat Debrecenbe, valamint a Modern Városok Program keretében épített vadonatúj soproni és szegedi komplexumba, a nyíltvízi úszók pedig a tervek szerint a tavalyi Eb-n debütált Lupa-tavi helyszínen küzdenek majd.

„Ez Magyarország világbajnoksága lesz, minden szempontból, amit a Nemzeti Sportügynökséggel, a Magyar Vízilabda Szövetséggel, illetve a társsportágak szakembereivel közösen rendezünk. 2017-re két éven át készülhetett a szervező-bizottság, amit már akkor is szűkösnek mondtak a szakemberek, most nincs öt hónapunk sem. Mégis meggyőződésem, hogy mivel kipróbált csapatok dolgoztak és dolgoznak mindenütt, szokás szerint csodát teszünk, és mindenki számára fantasztikus élményeket kínál június második fele” – közölte a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor.

A FINA elfogadta azt is, hogy három vidéki várost is bekapcsoljunk a vb-rendezésbe, Debrecenben, Sopronban és Szegeden a vízilabda-torna két-két csoportjának mérkőzéseit, valamint a nyolcaddöntőket rendezik meg, a margitszigeti helyszín mellett.