Újjáépülhet a szegedi csillagvizsgáló letépett kupolája

Mint ismert, a január 30-i szélvihar leszakította a Szegedi Csillagvizsgáló tetejét, amely bár nem teljesen semmisült meg, a tetőszerkezet megrongálódása miatt az ott használt nagytávcsövet fedett helyre kellett menekíteni, ezért a rajta végzett megfigyelések szünetelnek. A Szeged.hu információi szerint az SZTE adhat a felújításra pénzt.

A Szegedi Tudományegyetemet működtető alapítvány kuratóriumát hivatalosan csütörtökön tájékoztatták a csillagvizsgálóval történetekről, és a döntéselőkészítési és döntéshozatalai gépezet azonnal működésbe lépett – írja az önkormányzati lap Szabó Gábor, az egyetemet működtető kuratórium elnökének szavai alapján.

Az egyetemi vezető a lap érdeklődésére elmondta, hogy a hétvégén készítette el ennek kapcsán azt az előterjesztést, amiket időközben már elküldött a kuratórium további négy tagjának. A csillagvizsgálót működtető oktatók és kutatók a kárfelmérést elvégezve arról tájékoztatták a kuratórium elnökét, hogy

hozzávetőlegesen ötmillió forintra volna szükség a helyreállításhoz.

Mivel a tavalyi évi működési forrásból nem használtak fel mindent, így ennek a pénzmaradványnak egy része lehet a fedezete a Szegedi Csillagvizsgáló új tetőszerkezetének.

A kuratórium egy-két napon belül dönthet ebben az ügyben 

– mondta Szabó Gábor a lap érdeklődésére. Bár a döntés még nem született meg, nagy valószínűséggel támogató lesz. Szabó hozzátette: ebben az esetben kihasználták az alapítványi működésben rejlő előnyt, vagyis azt, hogy nagyon gyorssá tehetőek a döntéshozatali folyamatok, köztük azok is, amik pénzt igényelnek.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Teljesen letépte a szél a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájának tetejét

A vasárnap esti szélvihar nem csak megráncigálta, de szabályosan le is tépte a Szegedi Csillagvizsgáló kupolájának tetejét. Senki sem volt a közelben, így személyi sérülés nem történt.