Lopakodó, teszt által nem kimutatható koronavírust azonosítottak egy szegedi laborban

A koronavírus normál, régóta jelenlévő, náthaszerű tüneteket mutató változatát mutatták ki a szegedi Avidin Kft. laboratóriumában, ami fontos tanulságokkal szolgálhat a mostani járványidőszakban – írja a Portfolio.

Egy középkorú férfinak több napon keresztül tipikus omikronos tünetei voltak: orrfolyás, fejfájás, fáradtság. Ugyanakkor mind az antigén tesztjei, mind a PCR-tesztje negatív volt, amelyek kizárták az influenzát is. Ezek után próbálták meghatározni, hogy mi okozza a tüneteit.

Egy különleges technikával, teljes szekvenálással meghatároztuk, hogy ez koronavírus, de nem covid, hanem egy alfa családhoz tartozó, úgynevezett 229E törzs, ami a közönséges nátháért felelős  mondta Puskás László ügyvezető a lapnak. A genetikai szekvenálás költséges és hosszadalmas vizsgálat, ezért az Avidin most kifejlesztett egy, a hagyományos koronavírust kimutató PCR tesztet, amely sokkal gyorsabb és olcsóbb.

Az eset kapcsán ellenőrizték a háziorvosok által és a Whitelab hálózatban használt antigén gyorstesztek hatékonyságát is, és mind az 5 negatívat mutatott. Elképzelhető persze, hogy vannak olyan antigén tesztek, amelyek fals pozitívat mutattak volna, és azt feltételezték volna, hogy covidos a személy, de az ebben a vizsgálatban részt vevő gyorstesztek jól vizsgáztak.

Az eredmény azért lehet érdekes, mert ezek alapján sok omikronos tüneteket produkáló beteget nem kellene karanténba küldeni.

Ezzel a vizsgálattal sokan elkerülhetik a vesztegzárat – hívta fel a figyelmet az Avidin Kft.