Több mint 600 ezer forintot szedett be egy év alatt a víztisztítós csaló Szegeden

A Szegedi Járási Ügyészség vádat emelt azzal a férfival szemben, aki 2020 őszétől, egy év leforgása alatt városszerte többektől vett át pénzt víztisztító berendezésre, noha azok beszerelése sosem állt szándékában írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vádirat szerint a férfi azzal keresett fel embereket a lakásukon, hogy ő a vízközmű-szolgáltató munkatársa. A sértetteket valótlanul arról tájékoztatta, hogy a szegedi víz rossz minősége miatt hamarosan kötelező lesz víztisztító gép beszerelése minden háztartásban. Ezután azt az ajánlatot tette, hogy amennyiben előlegként számára a berendezés telepítési-és anyagköltségeit a helyszínen kifizetik, úgy 50%-os kedvezményt biztosít részükre a gép árából.

A komolyság látszata érdekében, illetve azért, hogy a sértettek bizalmát elnyerje, a vádlott egy korábbi munkahelyéről származó megrendelőlapokat töltött ki, és a sértetteknek e cég nevében bevételi bizonylatokat is adott az átvett pénzről. A férfi részére 30 személy adott át esetenként 63 000 és 6000 forint közötti összeget, e sértettek harmada idős korú volt. Állításai kapcsán ketten gyanút fogtak, és nem adtak át pénzt, egyikük még a rendőrséget is kihívta.

Az elkövető által okozott kár meghaladja a 600 000 forintot.

A járási ügyészség a férfit a sértettek száma és a nekik okozott kár nagysága szerint minősülő, üzletszerűen elkövetett csalással valamint 30 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja. A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlott bűnösségéről a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.