Minden évben megbontották, egy ideje viszont síri csend és sötétség honol a rókusi körforgalomban

Az ország legkülönlegesebb, legnagyobb, legtöbb sávos körforgalma Szegeden található, a Kosuth Lajos sugárúti csomópontot mára egyre inkább megszokták a helyiek. Zseniális ötlet volt a betonba épített prizmasor, amely este és éjszaka vezette az autósokat a sávokat mutatva, ám ez egy jó ideje már nem működik – írja az Autószektor.

A körforgalom egyébként jó dolog, mint ahogy azt a lap is írta: mérsékli és közel azonossá teszi a járművek sebességét, egyszerűsíti a konfliktusokat, az áthaladást, csökkenti a csomóponton való átjárás időszükségletét, rugalmasságot és folytonosságot biztosít. Ezen kívül megoldottá válik az útvonalon való biztonságos visszafordulás, a legtöbb esetben lámpás forgalomirányítást nem igényel. Ezt mind tudja a szegedi villamosos körforgalom is, ami leginkább a villamos és a sok sávos autóutak keresztezése miatt előnyös körforgalomként.

Hagyományos csomópontként kevesebb lenne a zöldidő, kisebb lenne a kapacitása is, mivel jelenleg minden irány egyszerre ereszthető be, de közben a másik ág forgalmának nem kell annyit várnia a kiürítésre. A körforgalom nem feltétlenül bonyolultabb, hiszen ugyanúgy meg kell válogatni a sávunkat a belépés előtt, mint a normál csomópontnál. Ráadásul csak egy irányból jön a forgalom, így ha valaki benézi a pirosat, nem feltétlenül okoz balesetet.

Egyetlen hátránya talán mégis az, hogy sok a felfestett vonal, meg hogy jelzőlámpás körforgalmat nem túl gyakran lát az ember. Gyakorlatlan autósnak, aki először szembesül ilyennel, félelmetes lehet és pánikszerűen rossz sávot választhat, vagy hirtelen egy sávval arrébb sorol be menet közben. Ezt hivatott segíteni az az aszaltba épített LED-es világítás, amely a lámpaprogramnak megfelelően éjszaka is vezeti a sofőrt a megfelelő sáv mentén.

Csakhogy ez már egy ideje nem működik.

Az Autószektornak egy olvasójuk jelezte: „Éjszaka világítottak is a sávhatárok, amerre éppen menni lehetett a közlekedési lámpák jelzése alapján. Körülbelül a tizedik garanciális javítás után feladták, azóta nem világít semmi az aszfaltban.” Hozzátette, amikor esik a hó és nem látszanak az útburkolati jelek, rövid időre átalakul egysávos normál körforgalommá a Kossuth Lajos sugárúti csomópont, de gyorsan le szokták takarítani.

  • A Rókusi csomópont rendszerét 2010 decemberében, fél évvel az átadása után kapcsolták le először rendszerhiba miatt. Akkor a fő vezérlő relék működésének akadozását észlelték a téli időszakban, amelyeket ki is cseréltek.
  • 2011. tavaszán kiderült, a világító prizmák egy részével is problémák adódtak, zárlatosak lettek vagy összetörtek. Akkor a Németországból rendelt prizmák 15 százalékát cserélte le a kivitelező, majd a zárlatosak pótlására kellett várni.
  • A futófényeket 2013 nyarán is megbolygatták, illetve akkor a vezetékekkel is voltak gondok, ezért ki kellett bontani bizonyos szakaszokat, és újrahúzni azokat.
  • 2014-ben az őszi iskolaszünetet sem úszták meg az autósok, újfent egy sávra szűkítették a csomópontot,
  • majd nem egészen félévvel később ismét forgalomkorlátozás fogadta a sofőröket.
  • 2016 közepén iismét javították a lámpás körforgalmat,
  • utoljára 2018-ban volt írásos nyoma annak, hogy le lett zárva és javították.

Ám a csere sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a beázási hiba ismét jelentkezett. „A problémák megszüntetése után évente legalább egy alkalommal karbantartásokra még szükség lehet, hiszen az izzók még így is tönkremehetnek, de reményeink szerint rendszerszintű probléma a mostani javítás után már nem fog bekövetkezni” – mondta Csanádi Zoltán, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. Igazgatója 2018 június elején. A kivitelező A-Sz-E Konzorcium a várossal kötött szerződés alapján köteles saját költségén garanciálisan kijavítani a teljes LED prizmasor hibáit, melyek időről időre jelentkeznek.

Azóta viszont minden elcsendesedett körforgalom ügyben, de ugyanakkor a LED fények sem működtek többé.

A prizmasort már nem javítgatják. A napokban megkérték az egyik szegedi taxitársaság diszpécserét, kérdezze meg a placcon dolgozó kollégáktól, ki, mikor látta utoljára világítani a prizmasort. A válasz gyorsan megjött: másfél két éves időtartamot saccoltak, ami egybeesik az írásos emlékekkel.

Fotó: Lázár János hivatalos oldala / Facebook