A Greenpeace figyelmeztet: a választáson hatalomra kerülő kormánynak hatalmas lesz a felelőssége

Csütörtök reggel demonstrációt tartott a Greenpeace a Dóm téren. Mint arról korábban beszámoltunk, egy óriási molinóval hívták fel a figyelmet a hazánkban zajló szisztematikus környezet- és természetrombolásra. Az akcióval a közelgő parlamenti választásokra próbálja felhívni a figyelmet, mivel véleményük szerint a jelenlegi kormányzat csak ígérgetni képes, valódi változást eszük ágában sincs elérni.

A demonstráció helyszínén jelen volt fotós kollégánk, Bálint András, aki Perger András klíma- és energiakampány-felelőssel beszélgetett a demonstrációról. Perger elmondta, a kampányuk lényege az, hogy a jelenlegi kormányzat által elkövetett hibákra próbálják felhívni a figyelmet, például olyan ügyek kapcsán, mint a Fertő-tó, vagy a Velencei tó körbeépítése, és ezeknek a káros hatásaira a természetre, az élővilágra.

Elmondta, abszolút nincs megelégedve azzal, amit a jelenlegi kormány lassan 12 év alatt elért. Többek között a családi gépjárműtámogatás kapcsán említette, hogy tulajdonképpen ezzel a benzines, vagy gázolajas autóhoz jutást is segítik vele, miközben véleményük szerint

az ilyen járműveknek a gyártását már 2028 körül le kéne állítani, illetve 2035-re teljesen ki kellene tiltani őket, hogy elérjük az áhított karbonsemlegességet, ami jelen állás szerint 2050-re van ütemezve.

A klíma- és energiakampány-felelős megjegyezte, az elektromos autó sem teljes értékű megoldás, mivel az utakon forgalomban lévő járművek száma amúgy nem csökkenne: ennek működéséhez is kell valahonnan energia, az akkumulátorokat is elő kell állítani valamilyen módon. Ennek szintén vannak olyan folyamatai, amelyek nagyban terhelik a környezetet. Az aktivisták a sétálásban, kerékpározásban és a tömegközlekedés fejlesztésében, valamint bővítésében látják a megoldást.

A Greenpeace szegedi demonstrációjával arra is figyelmeztet, hogy a 2022-es választáson hatalomra kerülő kormánynak hatalmas lesz a felelőssége: hazánk mindenkori döntéshozóinak a magyar emberek érdekeit kell képviselniük a pusztítás, a rombolás és a nagy szennyezők támogatása helyett. Olyan vezetőkre van szükség a szervezet álláspontja szerint, akik számára bolygónk védelme elsődleges cél.

A 2022-es országgyűlési választás jó alkalmat nyújt minden politikai erőnek arra, hogy megmutassa a választóknak: valóban komolyan gondolja a klíma- és ökológiai válság kezelését.

Arra a kérdésre, miszerint miért pont csütörtök reggel negyed 9-kor tartanak demonstrációt, amikor csak pár ember lézeng a Dóm téren, és így senki nem látja az akciójukat, Perger András azt válaszolta: sajnos idő- és erőforrás hiányában többet nem tudnak tenni. Offline akcióként utcán való kampányolást, szórólapozást terveztek, de mivel erre nincs lehetőség, online kampánnyá alakítják a dolgot.

Ez azt jelenti, hogy ellátogatnak nagyobb településekre, megyeszékhelyekre – többek között a szegedi Dóm térre –, ahol felvesznek rövidebb videós anyagokat, ami gyakorlatilag az internetes demonstráció velejét fogja adni, és ezzel azt remélik, hogy sokakhoz el fog jutni. Pergerék egyébként több helyre is ellátogatnak egy napon belül; ma például Velence a következő helyszín a szegedi után.