Kolosszális szemétválogató gépet adtak át Botka Lászlóék Szeged mellett

Uniós támogatással automata hulladékválogató-üzem épült a Szegedi Regionális Hulladékkezelő Központban, a létesítményt szerdán adták át. A térség hulladékgazdálkodási projektjeinek legjelentősebb eleme ez az 5300 négyzetméter alapterületű automata hulladékválogató-üzem építése volt.

Botka László polgármester a helyszínen azt mondta, hogy a fejlesztéssel világszínvonalú rendszert sikerült létrehozni. Nettó 7,5 milliárd forintból, uniós támogatással regionális hulladékgazdálkodás-fejlesztési projekt zajlik Szegeden és a térség 28 településén. A fejlesztés legjelentősebb eleme az 5300 négyzetméter alapterületű automata hulladékválogató-üzem építése volt, mintegy 6 milliárd forintból. Az üzemben a térség 245 ezer lakójának évente keletkező, 70 ezer tonna vegyes hulladékát dolgozzák föl, ennek köszönhetően egyharmadával csökken a lerakóba kerülő hulladék mennyisége közölte a politikus.

A polgármester emlékeztetett rá, Szegeden egy szintén uniós támogatással megvalósuló projektnek köszönhetően, 2007-ben indult el a szelektív hulladékgyűjtés. Jelenleg a városban keletkező szemét 13 százalékát hasznosítják újra, és a most megvalósult fejlesztésnek köszönhetően ez az arány csaknem 50 százalékra nő. Az üzem kivitelezője a A-Híd Zrt. és a Mento Környezetkultúra Kft. volt. A hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése folytatódik: tavasszal Szeged és a térség mintegy 27 ezer háztartása kap a komposztálható zöld hulladék gyűjtésére szolgáló kukákat tudatta Botka László.

Makrai László, az üzemet működtető Szegedi Hulladékgazdálkodási Nkft. ügyvezetője elmondta, az üzemben előaprítást követően dobrostával, légszeparátorral, mágneses, ballisztikai és optikai válogatóval különítik el a szerves anyagot, papírt és a különböző műanyagokat. Eddig ezt a hulladékot közvetlenül, kezelés nélkül helyezték el a hulladéklerakó depónián. Az anyagában újrahasznosítható hulladékokat bálázzák, a szerves anyagtól megtisztított, nem újrahasznosítható csomagolóanyagokból pedig másodlagos tüzelőanyagot állítanak elő. A fejlesztésnek köszönhetően csökken a cég által fizetendő hulladéklerakási járulék közölte a szakember. (via MTI)