A kézilabda Európa-bajnokság alatt hirtelen megugrott a szegedi zsinagóga látogatottsága

A kézilabda Európa-bajnokságnak pozitív hatása volt a forgalomra, januárban a vendégéjszakák száma már megközelíti a rekordnak számító 2019-es és 2020-as eredményeket mondta dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója legfrissebb podcastjében.

Budapesten, Debrecenben és Szegeden is jelentősen nőtt a vendégek száma a meccseket látogató külföldi turistáknak köszönhetően. A szálláshelyeken idén az első három hétben több mint 16 milliárd forint bevétel keletkezett, ami több mint ötszörös növekedés a tavalyi azonos időszakhoz képest, mivel a lezárások alatt tavaly alig 3 milliárd forint volt a bevétel. A vendéglátóhelyek árbevétele több mint 60 milliárd forint lett idén az első három hétben, éves összehasonlításban a növekedés meghaladta a 90 százalékot.

Szeged kapcsán Guller Zoltán kiemelte, az első két hétben megugrott a vendégéjszakák száma a városban, ahol a szerbek, a horvátok és a franciák léptek pályára a csoportkör mérkőzései során. A vezérigazgató azt is elárulta, hogy leginkább horvátokat láttak a városban, akik egyébként a teljes januári vendégforgalom 20 százalékát tették ki. Ez a számok nyelvén azt jelenti, hogy tavaly ilyenkor 110 vendégéjszakát regisztráltak, míg idén már 1600-at, tehát több, mint tízszeres, közel tizenötszörös volt a növekedés.

Ami szintén jó hír, hogy nem csak a vendéglátóhelyeken és a szállásokon voltak ezek a turisták, hanem attrakciókat is meglátogattak. Példának okáért az Új zsinagógát emelte ki Guller, amelyet idén 16 százalékkal többen látogattak meg, mint egy éve ilyenkor.