Újabb videót tett közzé a határ menti balhékról a kormány

Péntektől vasárnapig 653 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. Eközben a kormány egy videót jelentetett meg közösségi oldalán arról, amint a menekültek a határon éjjel és napközben is dolgokat dobálnak a rendőrök és katonák felé, valamint létrával próbálnak átjutni Magyarország területére.

A rendőrség honlapján olvasható statisztika szerint pénteken 238, szombaton 215, vasárnap 192 jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak nyolc határsértőt, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 1295 határsértőt tartóztattak föl és kísértek vissza. A megelőző héten január 17-től 23-ig a feltartóztatottak száma 1394 volt. Emellett az elmúlt héten a horvát, román, ukrán határnál és az ország belsejében 27 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. Embercsempészés miatt 22 gyanúsított ellen indult eljárás derül ki a rendőrségi összesítésből.

Eközben a kormány egy videót jelentetett meg közösségi oldalán arról, amint a határon éjjel és napközben is dolgokat dobálnak a rendőrök és katonák felé, valamint létrával próbálnak átjutni Magyarország területére:

Bakondi György szerint a felvétel is igazolja: nem igazak azok az állítások, miszerint „a migránsok soha nem aggresszívek, még nem hallottunk olyan emberről, akiket bántottak volna”. Úgy fogalmazott: „a fiaink, akik Magyarország szuveneritását védik, mindennap szembesülnek ezzel az agresszióval”. Szerinte „nagyon nehéz lenne elképzelni, hogy kicsit is törvényes legyen az az eljárás, amelyben ezek a személyek menekültnek adják ki magukat, menedékjogot akarnak kérni, és ennek keretében tanúsítják ezt az agresszív magatartást” a menekültté nyilvánítás érdekében. (via MTI)

Szabó Bálint szegedi önkormányzati képviselő határ menti beszámolójáról itt írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

„Egymás mellett működnek” az embercsempészek és a szerb hatóságok Szabó Bálint szerint

Először talán „együttműködést” mondott volna, de aztán még időben finomított az önkormányzati képviselő, akinek autója mögött végig egy szerb rendőrautó fényhídja villogott. Szabó hetek óta járja a határvidéket és élő videókban mutatja be a szerb és a magyar oldal történéseit egyaránt.