Szegeden a Gogol utcában nyitott irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Hat helyszínen nyit regionális irodát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, így már vidéken is személyesen kezdeményezhető az ombudsman eljárása.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hétfőn Szegeden, a dél-alföldi területi iroda megnyitóján azt mondta, az ombudsmani hivatal működése során korábban soha nem volt lehetőség arra, hogy a vidéken élők a lakóhelyükön vagy annak közvetlen közelében kezdeményezhessenek eljárást. Február 1-jétől

  • Szegeden a Gogol utca 3. szám alatt,
  • Debrecenben és
  • Győrben

működik a hivatalnak területi irodája, és még ebben a negyedévben további három nagyvárosban Székesfehérváron, Miskolcon és Pécsen nyílik ilyen egység tudatta Kozma. Az ombudsman kifejtette, hivatalba lépése óta azon dolgozik, hogy tevékenységével minél közelebb kerüljön az állampolgárokhoz. Azt mondta, a járvány kezdete óta is arra törekszik, hogy személyesen lehessen ott a legtöbb helyszínen, immár több száz magyarországi intézménybe, a többi között gyermekvédelmi és büntetés-végrehajtási intézetekbe látogatott el.

A hivatalhoz évente mintegy nyolcezer beadvány érkezik, a rendészeti panaszoktól kezdve általános ombudsmani ügyekig. Tavaly év elejétől pedig a hivatal diszkriminációs ügyekben hatóságként is eljár. A területi irodákban az állampolgárok eljárást kezdeményezhetnek, emellett az általános ombudsmani ügyekben segítséget, információt kaphatnak mondta az alapvető jogok biztosa.