Blikk: Káslerék egy transzvesztita orgonistát hívtak fellépni a szegedi dómba, de amikor ez kiderült, inkább lemondták

Cameron Carpenter biszexuális sztárorgonista a Kásler Miklós vezette Emmi alá tartozó Filharmónia szervezésében eredetileg a szegedi dómban és a pécsi bazilikában lépett volna fel, de végül az utolsó pillanatban lefújták a programot szúrta ki a Blikk. Az egyházi helyszínek helyett a művész így a két vidéki város színházaiban fog fellépni. A lefújás miatti ok az volt, hogy a lap rákérdezett az ügyre.

„Ön tudja, hogy ki volt Mozart, Bach, Beethoven? De azt tudja, hogy a különc szupersztár kicsoda? Aki ledöntötte a klasszikus zenei tabukat, az első Grammy-díjra jelölt orgonaművész, Cameron Carpenter! Az amerikai orgonavirtuóz, zeneszerző és orgonatervező hihetetlen frissességet hozott az orgonaművészetbe. Saját fejlesztésű hangszerével, bámulatos technikájával és újszerű szemléletével bejárta már az egész világot. A The New Yorker által egyenesen »szupersztárnak« nevezett művész 2022 februárjában Magyarországra érkezik” – írják a programajánlóban, amely immáron a Szegedi Nemzeti Színházat jelöli meg helyszínként.

Carpenter elárulta, azért is vállalja biszexualitását, mert „hatalmas meleg közösség él az orgonisták között, akik azonban el vannak nyomva”.

Korának legtehetségesebb orgonistája nagyszabású turné keretében hazánkban Szeged mellett Pécsen és Budapesten is játszik majd Bachot. Egy ilyen művész látogatása önmagában nem különleges, hiszen a művészet lényege a tehetség, az alkotás. Teljesen mindegy, meleg, cigány, fehér vagy fekete ember áll mögötte. Csak a politika támadja a miénkhez hasonló szervezeteket, hogy a valódi gondokról, például a súlyos gazdasági helyzetről elterelje a figyelmet – kommentálta a Blikk kérdésére az LMBTQ-k jogai mellett kiálló Szimpozion Egyesület ügyvivője, Virág Zsolt.

Carpenter látogatásában az mégis rendkívüli, hogy a szervező Filharmónia 100 százalékban az Emberi Erőforrások Minisztériumának tulajdonában lévő kulturális szervezet, miközben épp zajlik a kampány az LMBTQ-társadalom ellen. A fellépéseket eleinte a pécsi bazilikába és a szegedi dómba hirdették meg. A lap megkérdezte a tárcát, mennyire volt könnyű megnyerni őket, hiszen a művész fellépése vallási körökben vélhetően kiverné a biztosítékot, eddig azonban nem reagáltak. A koncerteket szervező Filharmónia arról tájékoztatta a Blikket, hogy

a programot végül a szegedi és a pécsi színházban valósítják meg.

Mint írták, a Blikk kérdései nyomán írták át a helyszíneket is. A költségekkel kapcsolatban üzleti titokra hivatkozva nem válaszoltak, azt viszont készséggel elárulták, hogy a szervezés még 2020 végén kezdődött. Kirívóan különleges kívánságai nem voltak, egy szervezőt kért tőlünk a turné során maga mellé, aki a helyszíneken segíti a próbákat és a kommunikációt – írták Carpenter feltételeiről.