Az SZTE újra megrendezi a fizika napját, ahol szegedi kutatásokról, Nobel-díjról és űrtávcsőről lesz szó

Újra megrendezik a fizika napját a Szegedi Tudományegyetemen, szombaton a résztvevők előadásokat hallhatnak, érdekes kísérleteket láthatnak, bemutatkoznak a kutatócsoportok, s az is kiderül, milyen széles körben hasznosítható a fizikus diploma – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A nyitóelőadáson Szabó Gábor akadémikus, a szegedi lézeres kutatóintézet vezetője Gábor Dénesről, öt évtizeddel ezelőtti Nobel-díjáról, valamint a holográfia és az optika területen azóta, Szegeden és a nagyvilágban elért eredményekről tart előadást. Szalai Tamás a James Webb-űrtávcsővel megvalósítandó, szegedi közreműködésű tudományos programokról beszél, Iglói Ferenc pedig a 2021-es fizikai Nobel-díjjal elismert, kaotikusan és véletlenszerűen viselkedő rendszerekkel kapcsolatos kutatásokat mutatja be.

A vendégek akik közt a korábbi esztendőkben a diákok mellett szép számmal voltak szülők, s más idősebb érdeklődők is érdekes fizikai kísérleteket láthatnak és bemutatják tevékenységüket az SZTE Fizikai Intézetének kutatócsoportjai. Az érdeklődők emellett meghívott kutatóintézeti és céges partnerek bemutatói révén a fizika szakhoz kapcsolódó, rendkívül széles körű elhelyezkedési lehetőségekkel is megismerkedhetnek. A program délutáni részében tartják a Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyen eredményhirdetését, melyhez FizShow néven szintén látványos kísérletek bemutatója kapcsolódik. (via MTI)